Josep Costa (UPF) analitza el concepte de secessió aplicat a Catalunya


L’última xerrada d’Estelada 2014 abans del referèndum del proper 1 d’octubre va servir per analitzar el concepte de secessió aplicat a Catalunya a partir del llibre de Josep Costa, O secessió o secessió (A contracorrent, disponible a la Llibreria Drac d’Olot).

http://www.demaneragrafica.com

Josep Costa, professor de teoria política a la Universitat Pompeu Fabra, va explicar que la gènesi teòrica del llibre va ser escrita fa més de 15 anys, després de l’últim referèndum al Quebec i quan el concepte de secessió va ser avalat per la Cort Suprema del Canadà en el cas d’aquesta província francòfona. Per tant, l’obra no neix amb l’anunci del president Puigdemont de convocar el referèndum. Per això, Costa qualifica la seva obra de “gens pamfletària i, en canvi, molt teòrica” perquè hi analitza, a més de la teoria sobre la secessió en els països plurinacionals com Espanya, el fracàs d’Espanya precisament com a estat plurinacional, sobretot en dos moments, el cop d’estat de Tejero i la LOAPA, la sentència de l’Estatut de Catalunya del 2010 per part del Tribunal Constitucional, i l’eclosió independentista com a conseqüència que és el que acaba provocant el “xoc de trens” o de legitimitats.

Per a Costa, un element important en tot aquest procés ha estat el de la por; davant el nacionalisme espanyol, negat des de l’Estat, els ciutadans de Catalunya ha deixat de tenir por de l’Estat i per això l’Estat s’ha vist incapaç d’aturar el procés ni tampoc podrà fer-ho. Per això, “Espanya acceptarà abans la independència que la pròpia reforma de l’Estat”, si tenim en compte les seves actituds i les reaccions que tenen a cada pas del full de ruta del Govern de la Generalitat. I afegeix: “Aquesta és la paradoxa de l’Estat espanyol: mirant d’aturar la independència, aconsegueix l’efecte contrari, donar més suport i legitimitat a l’independentisme”.

Per a Costa, des d’Espanya no hi ha hagut una proposta prou atractiva per fer front a la proposta de la independència, sinó que n’ha vingut tot el contrari: elements de confrontació i conflicte que han fet perdre la por als ciutadans i a les institucions catalanes. D’aquesta manera, l’Estat fa el contrari del que diu el preàmbul de la Constitució, en què parla de protegir la identitat, les llengües i les cultures, com si de veritat fos un estat plurinacional, però a l’hora de la veritat no ha fet res de tot això.

Finalment, per a Costa, l’Estat espanyol no sap què fer davant la convocatòria del referèndum i faci el que faci, perdrà sempre. Per això, la secessió de Catalunya està perfectament legitimada, encara que el referèndum es faci de forma unilateral davant la impossibilitat de trobar sortides pactades i democràtiques dins els canals establerts: “si l’Estat espanyol no negocia ni facilita el referèndum, legitima la solució unilateral”.

La xerrada va ser seguida per més de 40 persones, interessades a conèixer l’opinió d’un estudiós dels processos de secessió.