Josep M. Vilalta (ACUP) ens descriu com ha de ser l’educació de la Catalunya estat.


Josep M. Vilalta és el secretari executiu de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP). És un gran defensor de la gestió i les polítiques públiques, però també de disposar com a societat d’un sistema educatiu vàlid per al segle XXI. Ha estat director de l’Anuari de la Fundació Jaume Bofill Reptes de l’educació a Catalunya i Una agenda per transformar l’educació a Catalunya. Forma part del Grup d’experts de l’Estat espanyol en política universitària Studia XXI i és col·laborador habitual dels diaris La Vanguardia, ARA i Nació Digital.

En un article recent, titular Educació: l’agenda del nou Govern (febrer, 2016), defensava que hi ha quatre eixos prioritaris en matèria educativa: el personal docent com a peça clau del sistema educatiu; el foment de l’equitat i la igualtat d’oportunitats; l’impuls a la qualitat i la innovació educativa, i estrènyer els llaços entre formació i mercat de treball per facilitar projectes educatius híbrids, a més de recuperar els nivells d’inversió.

En un altre article anterior, havia escrit amb contundència: “Necessitem construir un veritable debat social sobre quin model educatiu aspirem a tenir, a partir del diagnòstic i les propostes dels experts, les aportacions del col·lectiu de mestres i professors i la implicació d’institucions i societat. Hem de poder debatre pausadament sobre la qualitat del sistema i la seva pertinença, sobre l’equitat i la igualtat d’oportunitats, i sobre la innovació i com repensar l’educació als inicis del segle XXI i en l’era d’internet. Si, en canvi, deixem que la inèrcia de l’incrementalisme s’apoderi del sistema educatiu no serem capaços d’aprofitar l’oportunitat històrica de bastir un sistema educatiu propi, que sigui el veritable motor d’un país socialment just, econòmicament competitiu i compromès amb els reptes europeus i globals. No perdem l’oportunitat històrica. Posem-nos en marxa”.

Josep M. Vilalta és el convidat d’Estelada 2014 d’aquest mes de maig; concretament, pronunciarà la xerrada El sistema educatiu per al nou Estat català? Reptes i estratègies presents i futures, en què ens oferirà les conclusions de l’anuari 2016 L’estat de l’educació a Catalunya, preparat per la Fundació Jaume Bofill. La xerrada tindrà lloc el proper dissabte, 20 de maig, a 2/4 de 8 del vespre, a la sala d’actes de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa (plaça del Puig del Roser, 1), d’Olot. La xerrada ha estat preparada en col.laboració amb el Col.lectiu d’Ensenyants de la Garrotxa.

Per a més informació: