Víctor Terradellas analitza la geopolítica del món i la seva relació amb la Catalunya estat


A partir de la seva experiència en mediació en conflictes internacionals, Víctor Terradellas, president de la Fundació CATmón, editor de Catalan International View i exresponsable de relacions internacionals de CDC, va venir a Olot convidat per Estelada 2014 per reproduir la xerrada que havia pronunciat el passat 22 de setembre a l’aula magna de la Universitat de Barcelona, presentat pel president Mas. La xerrada, però, tenia actualitzades les dades referents als Estats Units, després que Donald Trump guanyés les eleccions i s’hagi convertit en el nou president, fet que obre nous escenaris internacionals, segons va explicar també Terradellas.

Així doncs, amb aquesta conferència, Terradellas pretén “analitzar el passat, fer un esforç de prospectiva sobre el futur, per poder, aspirant a un cert punt de saviesa col·lectiva, decidir el present”. I és en aquest sentit que es va desenvolupar el contingut de la seva xerrada: en una anàlisi a les relacions internacionals i el seu efecte en el reconeixement de Catalunya com a estat. I per això considera que actualment estem en un moment de canvi, un canvi que “es forja a escala local i dóna una dimensió global perquè hi ha en joc l’hegemonia mundial i aquesta partida entre el món Occidental i l’Àsia es concreta en una partida entre la Xina versus els Estats Units”, ja que considera que els Estats Units i Europa Occidental han de jugar un paper de centralitat enfront Rússia i la Xina, que són als extrems.

Per altra banda, tampoc són bons moments per a la Meditèrrania, amb la Turquia d’Erdogan, “decidida a enterrar el legat laic d’Atatürk i a jugar totes les cartes bèl·liques i diplomàtiques per esdevenir un pol de poder no subjugat però amb relacions cada cop més consolidades i preferencials amb Rússia, alhora que no perdona a Europa ni als Estats Units els silencis dubitatius en el decurs d’un cop d’Estat del qual encara ens falta temps i perspectiva per entendre’n les implicacions, motivacions més amagades i els vertaders protagonistes”. I el Kurdistan, que avança cap al reconeixement internacional i que redibuixarà i definirà la política exterior nord-americana i de la regió.

Però també va explicar Terradellas que els actuals moments són els de redibuixà la governança global: “el paper excessivament retòric i simbòlic de Nacions Unides, l’opacitat del Banc Mundial i del Fons Monetari Internacional… Institucions percebudes com a poc útils, poc transparents o poc democràtiques per la ciutadania”. Per això, reclama més participació en les institucions europees, a les quals va animar de dotar-se de “parets de vidre”.

I enmig d’aquest panorama, Terradellas situa Catalunya, per a la qual Europa és oportuna, però també Catalunya és oportuna per a Europa. Per a ell, “la nostra ubicació a la riba nord-oest de la Mediterrània ens atorga una situació logística privilegiada en relació a Europa, Àfrica i Àsia, una porta d’entrada que haurem de gestionar d’acord amb Europa, entenent els interessos asiàtics però, també, assumint la nostra posició aliada amb els nord-americans i amb Israel”.  Qualifica Catalunya d’un “mirall del nord cap al sud” i introdueix un concepte nou: l’Europa glocal, global i local alhora, de la qual Catalunya n’ha de ser referent: “l’Europa glocal farà que ens retrobem i configurem com un ens polític amb capacitat per interlocutar amb tot el planeta i, alhora, atent i respectuós amb allò que som i hem esdevingut sempre”; per a Terradellas, és l’Europa que entén la identitat com un element central que cal promoure i garantir-ne el futur i, alhora, té capacitat d’entendre-les com a evolutives i transformadores. Aquesta Europa federal, essencialment democràtica i compromesa amb el progrés humà, amb el manteniment de l’estat del benestar i amb la promoció, coneixement ireconeixement dels drets humans, és el tercer actor que no esperen, ni volen, ni els Estats Units, ni la Xina, entestats en una guerra sense quarter per l’hegemonia. És, paradoxalment, la millor recepta de democràcia, economia i drets socials que podem oferir el món. I acabà pronusticant: “No en tingueu cap dubte, quan parlem de la República Catalana ho fem, ho faig, amb el convenciment que podem transmetre, participar i enfortir aquesta idea de progrés arreu d’Europa i arreu del món”.

La xerrada, que va ser molt ben acollida pel públic assistent, va acabar amb un torn de preguntes i amb l’anunci que la propera xerrada d’Estelada 2014 serà el proper dissabte, 18 de febrer, també a l’Hospici, amb Latifa al Hassani, directora de comunicació de la Fundació Nous Catalans, que ens parlarà de Cap a un nou estat català: implicacions i reptes.

Podeu llegir el text sencer de la conferència que Víctor Terradellas va pronunciar a l’Aula Magna de la Universitat de Barcelona el passat 22 de setembre, en aquest enllaç:

http://in.directe.cat/victor-terradellas/blog/16455/aproximacio-a-una-geopolitica-per-a-catalunya

????????????????????????????????????