Jordi Borràs explica les connexions entre l’extrema dreta i l’unionisme


 

El fotoperiodista Jordi Borràs va explicar dissabte, en una xerrada organitzada per Estelada 2014, les connexions entre els partits i les entitats d’extrema dreta a Catalunya amb el nacionalisme espanyol. Durant la seva xerrada, Borràs va analitzar els vincles existents entre formacions polítiques com Democracia Nacional, Plataforma per Catalunya i entitats unionistes com la CEDADE o Societat Civil Catalana, nascudes i finançades per l’extrema dreta espanyola instal.lada a Catalunya des del franquisme.

En aquest context, el 23 d’abril del 2014, diada de Sant Jordi i una data reivindicada pel catalanisme, es presenta oficialment Societat Civil Catalana (SCC). L’organització es presenta com la que acull els catalans “assenyats”, aquells que volen mantenir el vincle actual amb l’Estat espanyol i que el veritable catalanisme és el “catalanisme hispànic”, un concepte promocionat pels seus historiadors afins. Explica Jordi Borràs que “SCC neix de la necessitat d’estructura un front actiu que agiti el debat antiindependentista més enllà del Parlament”. El dia de la seva presentació, hi van assistir representants de Ciutadans, PP i UPyD, a més de Joan Rangel, dirigent del PSC, que va ser delegat del Govern espanyol a Catalunya durant el mandat de Zapatero i que hi va acudir a títol personal. També hi va anar el secretari general de Vox, Santiago Abascal, i cinc dirigents de Plataforma per Catalunya, encapçalats pel seu secretari general, Robert Hernando.

Per a Borràs, la creació de SCC va ser un acte “estudiat i planificat per la necessitat de reagrupar un espanyolisme desmobilitzat”, que només es concentrava el 12 d’octubre a Montjuïc. El 2012, un grup anomenat Moviment Cívic d’Espanya i Catalans va organitzar la primera concentració espanyolista a la plaça de Catalunya per celebrar el 12 d’octubre. Aquesta concentració es va repetir els anys 2013 i 2014, amb un amalgama d’organitzacions i partits espanyolistes, tant parlamentaris com extraparlamentaris, molts dels quals d’extrema dreta. Des d’aquestes concentracions, s’han anat repetint els actes d’aquests grups i la presència de determinats personatges en les llistes electorals de PxC, C’s i PP en les eleccions municipals, catalanes i espanyoles.

Des del primer moment, SCC ha volgut aparèixer com una plataforma transversal en l’eix esquerra-dreta, fins i tot apropant-se al PSC, cosa que mai han acabat d’aconseguir, com és col.locant com a vicepresident Joaquim Coll. Però mai han pogut amagar els vincles ultradretans d’alguns dels seus fundadors, com Javier Barraycoa, militant de Comunión Tradicionalista Carlista, partit polític d’extrema dreta, catòlic i ultraconservador, autor del llibre Cataluña hispana i que se l’ha vist participant en actes de record a les tropes espanyoles enviades per Franco per lluitar al front rus amb l’exèrcit nazi. O Josep Ramon Bosch i Codina, el seu president, fill del conegut franquista de Santpedor, militant de Fuerza Nueva, partit presidit per Blas Piñar, i que havia organitzat cada 20 de novembre fins al 2005 a l’església de Santpedor una missa en honor del fundador de la Falange, José Antonio Primo de Rivera. El seu fill va fundar, mesos abans que SCC, l’entitat Somatemps, una entitat que reivincia el passat hispànic de Catalunya davant el que considera una manipulació política de la història de Catalunya.

Borràs també va referir-se a la creació de Plataforma per Catalunya, presidida per Josep Anglada, que va ser objecte d’un suposat intent d’assassinat per part de la cúpula del partit a finals del 2014, concretament per Joan Carles Fuentes, Robert Hernando i Ignacio Mulleras, i dels quals és coneguda la seva pertinença a partits i entitats de l’extrema dreta espanyoles.

La xerrada, amb gran profusió d’informació, gairebé va omplir la sala d’actes de l’Hospici, despertant molt d’interès per part dels assistents. La xerrada va continuar amb un animat debat. Jordi Borràs va acabar l’acte firmant exemplars dels seus tres darrers llibres: Plus Ultra. Una crònica gràfica de l’espanyolisme a Catalunya, Desmuntant Societat Civil Catalana i La cara B: Una altra mirada del procés, escrit conjuntament amb Antonio Baños.

Estelada 2014 s’acomiada ara fins al 21 de gener, a 2/4 de 8 del vespre, a la sala d’actes de l’Hospici, en què Víctor Terradellas, president de la Fundació CATMón, pronunciarà la conferència Aproximació a una geopolítica per a Catalunya.

9

Anuncis