Concepció Patxot analitzarà la viabilitat de la seguretat social catalana per a Estelada 2014


Concepció Patxot, professora d’economia de la Universitat de Barcelona i investigadora de Centre d’Anàlisi Econòmica i de les Polítiques Socials, és la convidada del novembre d’Estelada 2014. La seva xerrada, Una seguretat social catalana? Mateixos reptes, més fortaleses, analitzarà la viabilitat de la futura seguretat social catalana, ara que el Govern de la Generalitat està preparant l’Agència Catalana de Protecció Social.

La llei de creació de l’Agència Catalana de Protecció Social va continuar el seu tràmit parlamentari el passat mes de juliol amb els vots de Junts pel Sí i la CUP. La proposició va permetre que es creï l’organisme que desplegarà el sistema de protecció social català i tindrà la gestió centralitzada de les prestacions socials. A més, s’ocuparà de gestionar els recursos del sistema de serveis socials i representarà el govern a les institucions internacionals en matèria de protecció social.

La Seguretat Social, que és una competència exclusiva del Govern espanyol, fa temps que es vol reformar, però mai no s’acaba d’abordar la necessitat de modernitzar un sistema que gestiona més de 160 prestacions a tot l’Estat, la més important de les quals és el sistema de pensions. El 2000 el Govern espanyol va aprovar que com a mínim una part del superàvit s’acumulés al Fons de Reserva, en previsió de les futures dificultats financeres que el sistema hauria d’afrontar com a conseqüència de l’envelliment de la població a partir del 2020. Però a causa de la greu crisi que travessa l’economia, el 2011 la Seguretat Social va registrar per primera vegada un dèficit —tot i que mínim— als seus comptes i no ha deixat d’acumular-ne des de llavors.

Concepció Patxot és coautora, juntament amb Elisenda Paluzie i Guadalupe Souto de l’article Perspectives d’una Seguretat Social Catalana (2013), en què les tres autores analitzen els elements que asseguren la viabilitat de la seguretat social catalana, no sense haver d’abordar les reformes necessàries que la garanteixin en el futur. I per això les autores es pregunten: “Així doncs, la Seguretat Social a Catalunya genera més ingressos i més despeses que la resta de l’Estat. Però, el saldo del sistema, és a dir, la diferència entre els ingressos i les despeses, és més o menys favorable?”. Aquesta i altres preguntes les intentarà respondre Concepció Patxot el proper dissabte, 19 de novembre, a 2/4 de 8 del vespre, a la sala d’actes de l’Hospici.

cartell-nov-16-01