Constituïm presenta el seu avantprojecte de Constitució a Olot


La plataforma Constituïm, formada per una vintena de professionals de diferents àmbits, presenta el seu avantprojecte de Constitució a Olot el proper dissabte de la mà d’Òmnium Cultural Garrotxa, l’ANC de la Garrotxa i Estelada 2014.

La proposta es va presentar públicamentdimecres 11 de maig a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Entre d’altres aspectes, destaca l’oficialitat del català i l’aranès i un “status jurídic especial” per al castellà, la creació d’una agència de seguretat nacional encarregada de garantir la seguretat i la defensa dels ciutadans al territori de Catalunya i un sistema presidencialista en què el president de la Generalitat sigui el cap de l’executiu i alhora el cap d’Estat, un sistema similar al dels Estats Units, en què els ciutadans escullen directament el president, amb un mandat de cinc anys i escollit per circumscripció única a tot Catalunya.

El text és fruit de la fusió de tres propostes de Constitució prèvies: la de l’equip del jutge Santiago Vidal; la del grup Constitucio.cat, dirigit per Oriol Vidal Aparicio, i la Constitució elaborada sota la batuta de l’enginyer Joan Fonollosa. Aquests tres textos es van presentar conjuntament el gener de l’any passat a l’Ateneu Barcelonès i, des de llavors, s’han recollit aportacions ciutadanes a través d’internet. La tasca del grup Constituïm ha consistit a fusionar tot aquest material a través d’un treball minuciós i d’un debat intens. Feia mesos que es trobaven setmanalment dividits en cinc grups diferents: drets, funció legislativa i executiva, funció judicial, organització territorial i economia.

Durant l’acte de presentació, intervindran Jordi Domingo, jurista i portaveu; Elisabet Ferran, jurista; Eduard Vinyamata, conflictòleg; Santiago Vilanova, ecologista i periodista. La presentació anirà a càrrec de Josep Ferrés, coordinador de l’ANC de la Garrotxa. L’acte es durà a terme dissabte 21 de maig, a 2/4 de 8 del vespre, a can Trincheria.

Podeu llegir el text íntegre de l’articulat a: http://constituim.cat/wp-content/uploads/2016/05/Constitui%CC%88m_marca.pdf.

ConstituïmPresentacióOlot