Sergi Castañé analitza amb profunditat el context polític de Catalunya cap a la independència


El politòleg i tuitaire Sergi Castañé (@SergiCastanye) ha estat el convidat d’aquest dissabte d’Estelada 2014. La seva xerrada, Context polític de Catalunya: cap a la independència, ha estat una excel.lent anàlisi de les dades que enquestes com les del CEO de la Generalitat o el CIS del Govern espanyol ofereixen, però creuades de tal manera que permeten extreure’n moltes més conclusions.

Així, a partir d’aquestes dades, es pot saber l’evolució del vot independentista, els factors que influeixen en el vot independentista o el sentiment d’identitat dels catalans, entre molts altres elements. Per a Castañé, actualment podem parlar d’un empat tècnic entre els votants del sí a la independència i els del no, però amb una dada que és preocupant: el votant del sí s’ha estabilitzat. També cal tenir present que elements com la llengua, l’origen o el sentit identitari afecten en el vot. Hi ha, però, un percentatge elevat (al voltant del 16%) que no saben què votarien, els manca informació o desconfia de la política. Pel que fa a la relació amb Espanya, segons l’enquesta del CIS, la tendència és divergent, però amb augment dels que volen més centralisme; concretament, un 33%, mentre un 41% volen mantenir l’actual situació. Pel que fa al federalisme, no només no creix, sinó que es manté estable.

Un element nou en les enquestes és el fenomen Podemos-Barcelona En Comú-Catalunya sí que es pot; les dades indiquen que un 84 % dels seus votants volen més descentralització i permetre la independència. Pel que fa al Parlament de Catalunya, el tipus de vot és molt diferent en els diferents sectors: mentre als catalanistes les principals opcions de vots són ERC, CiU i la CUP i s’observa una màxima mobilització electoral, entre els espanyolistes les primeres opcions de vot són C’s, Podemos, PSC i PP, mentre que s’observa una màxima desmobilització electoral.

Pel que fa a l’origen i la llengua, encara determinen en gran mesura la intenció de vot a favor o en contra de la independència; per això, aconsella Castañé, “és fonamental la inclusió en la campanya independentista del castellà com llengua normal de propaganda, i que no es focalitzi l’independentisme com una qüestió identitària, sinó més aviat d’altres motius més de pes com l’econòmic o sobre la qüestió de l’autonomia”.

Tot aquest creuament de dades, porta a una sèrie de conclusions; la primera és que l’objectiu de la campanya independentista han de ser el federalistes descontents amb el fracàs del projecte federal espanyol i que tenen com a primera opció de vot Podemos, però també cal anar pels abstencionistes, que anuncien falta d’informació, però també poden ser exvotants de CiU.

Anàlisis, dades, diagrames, quadres, comparatives, mapes, fets de forma exhaustiva que va portar a unes quantes preguntes dels assistents i que van agrair-li la profusió de dades que els havia aportat.

La propera xerrada d’Estelada 2014 serà el proper dissabte 4 de juny, a 2/4 de 8 del vespre, a la sala d’actes de l’Hospici. La persona convidada serà Iolanda Fresnillo, sociòloga, autora del blog Girar la truita. Sobre com donar la volta al món. Ha participat activament en moviments socials i campanyes sobre les finances al desenvolupament, deute, drets humans, medi ambient, pau, comerç i consum responsable. Forma part de la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute. La seva xerrada es titularà Independents de qui? El deute públic de la Generalitat. Serà l’última xerrada del curs.

????????????????????????????????????