Joan Canadell presenta Potencial d’estat a Olot


L’empresari i cofundador del Cercle Català de Negocis, Joan Canadell, presenta a Olot el seu darrer llibre, Potencial d’estat. Catalunya, una força econòmica inimaginable (ed. Nautilus, disponible a la llibreria Drac). El llibre demostra, a través d’un recorregut pel passat i el present, que Catalunya pot ser un dels països més rics d’Europa. I per explicar-ho, Canadell va utilitzar la metàfora de la molla comprimida per un topall, que seria l’Estat espanyol, però que en el moment que s’alliberi d’aquest topall, es pot expandir fins a límits inimaginables. Cal, però, també saber controlar aquesta expansió per no provocar efectes contraris, com ara una alta inflació.

El seu recorregut històric el comença Canadell a l’antiga ordre del Cister, que van utilitzar els molins d’aigua per elaborar farines, metal.lúrgia, etc. És el primer testimoni de revolució industrial i data del segle XIII. Segueix amb l’expansió per la Mediterrània i els 135 consolats de mar o oficines comercials que hi tenia, fins a l’expansió de la impremta per Barcelona tot just 20 anys després del descobriment de Guttenberg o la lluita dels remences, considerada per la Unesco com la primera revolució social a Europa. Per a Canadell, hi ha un fil conductor des del segle XIII fins a l’actualitat en què Catalunya ha estat el motor de l’economia de la península i potser d’Europa.

Per al present, Canadell constata que hi ha més que arguments que evidencien que Catalunya és una potència europea: 3a regió amb més inversions d’Europa; 1a regió de la Península Ibèrica en exportació; Catalunya ven el 65% del que produeix, cosa que la situa en la 3a del món i 1a d’Europa. I per demostrar-ho, fa un llistat d’empreses catalanes que són líders globals en el seu sector, com ara Codorniu i Freixenet, Chupa Chups, Roca, Curtidos Badia, Jovi, Gas-Gas, Industrias Teixidó, Germans Boada, Original Buff, Grupo Fibran, Benito, Simon, Flamagás, Pronovias, Mango, Semillas Fitó, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, Grifols, Anaxomics, Caixabank, El Bulli, Abertis, Bismart, Trovit, Verkami, Masias, Inoxpa, Metalquimia, etc. D’aquestes empreses, se’n va entrevistar amb tretze i en va recollir el seu “secret”, que passa per l’aposta per la internacionalització, la creativitat i innovació, el nivell formatiu, la predisposició a jugar-se-la i l’atenció al client, entre d’altres.

Per a Canadell, hi ha cinc estratègies a seguir perquè Catalunya com a estat segueixi al capdavant de la creació de riquesa: ser la porta logística d’Àsia a Europa, amb el port de Barcelona al capdavant; convertir-nos en la Califòrnia europea; ser líders en turisme a Europa; ser la seu de multinacionals europees; convertir-nos en la fàbrica de petits béns de consum d’alt valor afegit. I acaba Canadell: “d’aquesta manera, Catalunya esdevindrà un estat important en generació de riquesa i benestar”.

El col.loqui va ser animat perquè hi varen participar empresaris que volien conèixer quina era la predisposició del sector empresarial català al procés cap a la independència, a la qual cosa va respondre que cada dia és més positiva.

El proper convidat d’Estelada 2014 és el politòleg i tuitaria Sergi Castañé, que parlarà del context polític de Catalunya i el camí cap a la independència. La xerrada es durà a terme el proper 14 de maig, a la sala d’actes de l’Hospici, a partir de 2/4 de 8 del vespre.

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????