Estelada 2014 fa el ple amb Gabriel Rufián


El primer convidat de l’any d’Estelada 2014 va ser dissabte el diputat d’ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, amb una sala d’actes de l’Hospici plena de gom a gom.

Rufián, membre de Súmate, va pronunciar una xerrada curta però intensa. Va començar repassant els seus orígens andalusos, fet que li ha fet guanyar-se el sobrenom de “el poeta del olivo”, també tenint en compte el seu personal estil d’oratòria. Aquests orígens fan que se senti més còmode expressant-se en castellà, però també perquè vol reivindicar el dret de tothom de ser el que vulgui. En aquests orígens modestos, va destacar la figura de Luís Hernández, mestre, capellà i comunista, que a través de les seves particulars versions de la història divina, els va ensenyar conceptes com la desobediència o l’esforç personal.

En aquest punt, emmarcà l’actual situació del procés català, més que com un acte de desobediència, “obeir-nos a nosaltres mateixos, obeir la legalitat pròpia de fer un nou estat”. I inicià un llistat de greuges de l’Estat espanyol cap a Catalunya i cap a les classes treballadores que li van fer concloure: “Em resultat complicat pensar en un president català a Espanya”, amb referència clara al líder de Ciutadans, Albert Rivera.

Finalment, amb el repàs de les dades de les darreres eleccions –dos milions de vots independentistes el passat 27-S, ERC té 9 diputats a Madrid i és cinquena força al Congrés- conclou: “la regeneració política s’anomena procés d’autodeterminació català: és un acte de fe esperar que l’Estat espanyol canviï”.

El col.loqui va ser animat, amb diverses preguntes sobre els primers dies al Congrés dels diputats, la seva opinió sobre les negociacions per conformar govern a l’Estat espanyol, el resultat de l’acord a Catalunya i el paper d’ERC en aquest acord. Durant aquest debat, va afirmar que “és un oxímoron posar a la mateixa frase govern progressista i PSOE en la proposta de Pablo Iglesias”. Preguntat sobre si aniran a parlar amb el rei Felip VI en la segona ronda de converses, Rufián va afirmar: “no anar a parlar amb el ciutadà Borbó és una imatge molt potent que calia, més que anar-li a dir què volem ser perquè ja s’ha fet”.

El secretari de l’entitat, Raül Massanella, va explicar al final de l’acte que la propera xerrada és el 20 de febrer, segurament a can Trincheria, amb Clàudia Pujol, directora de la revista Sàpiens, per respondre a Llegim la història per entendre el present?

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????