Molt interessant conferència d’Amadeu Altafaj sobre el futur europeu de Catalunya.


Una vegada més, el convidat d’Estelada 2014 va complir amb les expectatives i va oferir una gran xerrada. En aquesta ocasió es tractava d’Amadeu Altafaj, representant permanent del Govern català a la UE, que va explicar amb tota mena de detalls el present i el futur europeu de Catalunya.

La seva xerrada, farcida de referències polítiques, socials i econòmiques de la UE, Espanya i Catalunya, va començar explicant la tasca que s’està fent des de diferents àmbits per internacionalitzar el procés català, des de la tasca dels catalans a l’exteriors (com el Col.lectiu Emma i el Col.lectiu Wilson), fins a la gran tasca de les delegacions de l’ANC repartides pel món, passant per la tasca del Diplocat, els informes del CATN sobre incorporació de Catalunya als organismes internacionals i, és clar, la secretari d’afers exteriors del Govern català.

Per altra banda, el fet que Catalunya no sigui un estat ha provocat que des de les delegacions de la Generalitat hagin hagut de desenvolupar una gran creativitat i totes les seves capacitats per tirar endavant la seva tasca. En aquest sentit, Altafaj va parlar de tres criteris que han tingut en compte: ser transparents en les accions, ser previsibles en els actes  i ser impecables des del punt de vista democràtic, fet que els ha obert moltes portes, a part de mostrar les nostres bones intencions.

Des d’aquesta posició, Altafaj va descriure detalladament els missatges que fan arribar i reben per part de les cancelleries europees. En principi, s’explica la situació de greuge fiscal i la manca de qualitat democràtica de l’Estat espanyol, així com els atacs a la dignitat i la identitat d’un país per part dels mecanismes de l’estat. Finalment, s’apel.la a la legitimitat democràtica. En canvi, des de les cancelleries nacionals, fa molta recança entrar en la carpeta catalana, però també fer costat a l’Estat espanyol, tal i com s’ha vist en les darreres declaracions d’alguns cancellers europeus, en què no hi ha hagut cap declaració explícita de suport a l’Estat espanyol. La raó, explica Altafaj, cal buscar-la en què preocupa la situació política i econòmica d’Espanya, sobretot a partir del proper 20 de desembre.

I aquí afegeix: “Potser en aquests moments, ha arribat l’hora que des del Govern català es demani una implicació més important de les institucions europees en el cas català perquè, si no hi és, també es demostraria una manca de qualitat democràtica per part seva”. I aquí és on la declaració del Parlament del passat 9 de novembre referma l’acció del Govern català a seguir negociant, no només amb el Govern espanyol, sinó també amb la UE.

Des del seu profund coneixement de la UE, Altafaj va afegir que a Europa hi ha una recança inicial a tractar el tema català, però que després va seguida d’una acceptació pragmàtica. “Si bé de manera espontània, la creació d’un estat català dins la UE no desperta simpaties, sí que, a partir de l’acció decidida dels catalans cada any, del mandat democràtica emanat de les urnes , s’imposa el pragmatisme polític”, explica Altafaj, ja que qualsevol escenari de ruptura amb la UE no només tindria conseqüències per a Catalunya, sinó també per a Espanya i per la pròpia zona euro, ateses les vinculacions econòmiques estretes de tota la zona. I aquí acaba afirmant: “la UE té un interès objectiu en una negociació a tres bandes (Catalunya – Espanya – UE) sobre el cas català”, ja que a Europa s’imposa la racionalitat enfront de la irracionalitat que domina a l’Estat espanyol.

Després de la seva xerrada, es va obrir un torn de preguntes que va ser molt enriquidor, tant que el propi convidat va expressar-ho al final de l’acte.

El secretari de l’entitat, Raül Massanella, que havia obert l’acte amb una salutació inicial i amb unes paraules per situar el tema i el convidat, va acabar l’acte convidant tothom a assistir a la presentació del llibre de Francesc Marc Alvaro del dissabte a l’Ajuntament, però també va lamentar l’absència de representants polítics de la ciutat i d’algun mitjà de comunicació, atesa la importància del convidat. Finalment, va recordar que la propera xerrada d’Estelada 2014 serà el dissabte 23 de gener i anirà a càrrec de Gabriel Rufián, actualment candidat al Congrés per ERC a les eleccions generals del proper 20 de desembre.