Pere Cardús analitza les realitats i les incògnites dels resultats dels 27-S


El periodista Pere Cardús va ser el convidat d’Estelada 2014 del mes d’octubre. La seva xerrada va analitzar els resultats del 27-S a partir de les seves realitats i les seves incògnites.

Per una banda, és una certesa que s’ha aconseguit el 48 % dels vots a favor de la independència i només un 39 % en contra; és una certesa que hi ha 72 diputats independentistes, mentre que la passada legislatura només n’hi ha via 24; és una certesa que l’anomenada tercera via, la reforma federal, està en vies d’extinció, amb només l’11 % dels vots perquè “quan un estat prova de liquidar una nació, és molt difícil posar-se en una situació entre mig”, afirma Cardús.

També és una certesa que el Parlament sortit del 27 S és molt més representatiu que l’anterior perquè “les opcions extraparlamentàries –inclosa Unió- són moltes menys que els vots emesos; per tant, serà un Parlament de més qualitat democràtica”, ja que compta amb un 73’16 % dels vots emesos.

També ha caigut un tòpic: que a més participació, més vot espanyolista. S’ha vist que no ha estat cert, malgrat l’augment de Ciutadans, però també per la davallada del PP.

I també ha estat una certesa el canvi de lideratge en l’unionisme, passant del PP a Ciutadans. Però la incògnita és saber quan durarà, després d’haver formulat una campanya des dels mitjans. I també ha estat una certesa que hi ha hagut durant molt de temps una sobrerepresentació de la Unió de Duran, que fins ara disposava d’un terç de la representació de CiU.

Finalment, una altra certesa és el fracàs de les enquestes, que han demostrat que no són l’eina per saber la intenció de vot, sinó que es fan per influir, ja que hi ha molta “cuina” prèviament i posteriorment.

Per a Cardús, “els resultats del 27-S han demostrat que no hi ha un projecte viable alternatiu a la independència i el que falta només ho pot aconseguir l’independentisme”.

Pel que fa a les reaccions, Cardús va destacar les reaccions de l’endemà de les eleccions, en contraposició a les reaccions que hi ha hagut després. Les primeres reaccions dels mitjans internacionals eren que l’independentisme havia guanyat a Catalunya, però posteriorment, i fins i tot els mateixos mitjans, matisaven aquesta victòria després de les pressions del Govern espanyol.  Però aquestes anàlisis s’acompanyaven de crítiques al Rajoy i la seva incapacitat per negociar una sortida al procés i, en canvi, permetre l’encausament del president Mas i les conselleres Rigau i Ortega.

“El que sí que és cert és l’interès de la diplomàcia mundial per saber què passa a Catalunya i les propostes per a una mediació internacional”, explica Cardús. Però afegeix: “el Govern espanyol ha vist que li va millor el bastó que la pastanaga, i és segurament el que continuarà aplicant-nos; ho hem vist amb l’encausament dels nostres polítics i amb les suspensions que està fent el Tribunal Constitucional de la legislació catalana”.

Pel que fa als pròxims passos, ara cal més que mai la política amb majúscules, però s’obren molts dubtes: la CUP acceptarà Mas com a president a canvi de les seves propostes de ruptura democràtica i pla d’emergència social? I tot Junts pel Sí acceptarà els plantejaments de la CUP? Totes aquestes incògnites s’aniran aclarint els propers dies i segur que acabaran satisfent a tothom. Per a Cardús, “el procés no ha estat una simfonia, sinó que hi ha hagut molts elements d’improvisació, és com la música de jazz”.

Amb aquesta metàfora i després de la seva anàlisi, es va obrir un torn de paraules, molt animat, per part de les més de cinquanta persones que gairebé omplien la sala d’actes de l’Hospici.

Finalment, el secretari de l’entitat, Raül Massanella, va anunciar que la propera xerrada serà el dissabte 14 de novembre, amb Jordi Muñoz, politòleg de la UB, i que l’últim convidat de l’any serà Amadeu Altafaj, representant permanent del Govern català a la UE, que vindrà el proper divendres 11 de desembre al Torín.

23

Anuncis