Estelada 2014 presenta els darrers llibres de Xavier Díez i Pere Martí


La plataforma Estelada 2014 va presentar dissabte passat els darrers llibres de l’historiador Xavier Diez i el periodista Pere Martí.

El llibre de Xavier Díez, Anatomia d’una ruptura, és un “exercici de síntesi històrica de 1975 al 2014” que parteix de tres provocacions: la primera, Catalunya és una nació amb identitat pròpia que xoca amb la identitat hispànica; la segona provocació és la constatació del fracàs assimètric de la transició espanyola: sense cultura democràtica, sense igualtat social i d’oportunitats i sense saber gestionar la diversitat nacional; i la tercera provocació és que Catalunya és Espanya, però no pas l’Espanya que s’imaginen. Tot plegat indica que el sistema polític sortit de la fi del franquisme és, precisament, la continuïtat franquista.

En aquest context, explica Diez que l’ANC ha plantat cara a l’Espanya franquista disfressada de demòcrata. “L’independentisme tranquil ha establert un període de normalitat institucional”, afegeix. En definitiva, Espanya ha suspès en democràcia.

Per la seva banda, Pere Martí explica a Escac a l’estat que el llibre el va escriure per explicar el que sabem i el que no sabem al voltant del 9N. Per això, el llibre s’estructura a partir de tres històries en una: una història èpica, una història de degradació democràtica de l’estat espanyol. i una història política de la incapacitat dels partits catalans de conjugar una proposta unitària i guanyadora.

La història èpica és un acte de desobediència civil cap a l’estat espanyol amb una consulta il.legal i sense conseqüències polítiques.

La segona història és la degradació democràtica d’un Estat espanyol incapaç d’assumir la realitat i que el 9N va deixar en evidència. La sentència posterior del TC demostra la inexistent separació de poders existent a Espanya. “La revolta catalana del 9N demostra les contradiccions del sistema judicial i polític espanyol”.

Finalment, la tercera història és la incapacitat dels partits d’anar a una, mentre les entitats civils han estat capaces d’articular una proposta única i unitària. Ho demostren les tres cimeres per preparar el 9N i que van acabar en fracàs.

Durant el posterior debat, el públic va preguntar per l’actualitat més recent de la ruptura de la federació de CiU, o per les conseqüències de les eleccions plebiscitàries del 27S.

Amb aquesta xerrada, Estelada 2014 dóna per acabat el curs, mentre ja està preparant les del quatrimestre setembre-desembre. En aquest sentit, el seu secretari, Raül Massanella, va avançar que estan preparant dos cara a cara amb periodistes al voltant de les eleccions del 27S.

4

Anuncis