Estelada 2014 presenta la proposta de constitució.cat


Dissabte, Estelada 2014 va presentar a Olot una de les tres propostes de constitució que s’han presentat i que actualment són motiu d’esmena per part de la ciutadania. Es tracta de constitucio.cat, que es va presentar a través de dos dels seus integrants, Antoni Fitó i Sergi Miquel.

Durant la seva exposició, van descriure el procés de redacció que havia tingut la seva proposta de text constitucional, essent conscients que no havia de ser un text tancat, sinó que havia de ser sotmès a la ciutadania perquè l’esmenés. Per això, en alguns dels seus temes més controvertits, abunden les esmenes; per exemple, l’article 4 sobre la llengua és el que té més esmenes, un total de 132, moltes de les quals rebaten el fet que el castellà sigui considerat llengua cooficial i, en canvi, proposen que només sigui oficial el català. També són especialment controvertits l’article 22 sobre les forces armades, en què queda clar que per l’existència de centrals nuclears el futur estat català s’haurà de dotar d’un exèrcit per defensar aquestes instal.lacions ja que segons els tractats internacionals depenen del ministeri de defensa. Per altra banda, també ha provocat interès l’article 11 sobre la nacionalitat, així com el 3 sobre els símbols nacionals.

La segona part de la xerrada va anar dedicada a les relacions entre els tres grups que han proposat textos constitucionals (el grup del jutge Vidal, els Enginyers per la Independència i el seu); segons explicava Sergi Miquel, els tres grups mantenen reunions mensuals per anar consensuant articulat, amb l’esperança de confluir en un únic text. A més, des de Sobirania i Justícia s’està preparant una Convenció Constituent que reuneixi els tres grups i els faci debatre per plantejar l’estratègia a seguir durant els propers mesos, amb la mirada posada a la convocatòria d’eleccions al Parlament de Catalunya del proper 27 de setembre.

 

L’acte, que es va dur a terme a la sala de l’audiovisual del Museu dels Sants, va comptar amb poca assistència de públic, segurament a causa de la coincidència de la campanya electoral per a les municipals del proper 24 de maig i potser també pel canvi de lloc. Malgrat tot, el secretari de l’entitat, Raül Massanella, va lamentar aquesta poca assistència “perquè sembla que amb les eleccions tota la resta s’atura, i, en canvi, el procés d’explicar l’estat que volem ha de continuar més viu que mai”.

La propera xerrada serà el dissabte 30 de maig, a partir de 2/4 de 8 del vespre, a la sala d’actes del Museu de la Garrotxa, i comptarà amb l’activista polític, fundador de l’Assemblea de Catalunya, cofundador de CDC i un dels ideòlegs de l’ANC, Miquel Sellarès, que presentarà el seu llibre de memòries Construint un estat nou. Sellarès va ser un dels primers convidats d’Estelada 2014.

63

Anuncis