Antonio Baños (Súmate) apel.la al caràcter revolucionari del procés català cap a la independència


Així es va expressar dissabte el periodista, escriptor i membre de Súmate, Antonio Baños, en la xerrada organitzada per Estelada 2014 en què va presentar el seu darrer llibre, La rebel.lió catalana. Per a l’autor, el llibre pretén ser un argumentari “no tan cordial”, sinó més rebel sobre per què els catalans volem ser independents. Per això, el va titular rebel.lió, pel que té de desobediència de l’autoritat, ja que el procés ha deslegitimat el Govern espanyol, però també la Generalitat com a representació de l’Estat a l’autonomia de Catalunya. A més, també perquè el procés està acabant amb tot allò que teníem abans: el sistema de partits, amb un PSC i PP agonitzant; una CiU que ara és Ci…, uns partits nous que entren amb força, com la CUP, però també Ciutadans; també ens hem carregat el pare de la pàtria, Jordi Pujol; i s’han creat noves instàncies polítiques, com l’ANC, que vertebren el territori. “S’ha fet acció política al marge dels partits i dels òrgans establerts”, afegeix.

Però també admet que si ara hagués d’escriure el llibre (es va publicar el 2013, però el va escriure després de la diada del 2012), ja parlaria de revolució en un sentit etimològic, de capgirar-ho tot. I hi posa un exemple: el procés va tan avançat respecte als partits que ja hi ha diversos grups que treballen i proposen models de Constitució per a la futura República catalana.

Pel que fa a Súmate i al seu paper en el procés, la seva creació se la van plantejar en constatar que aquí no eren ben bé catalans, mentre que a la resta d’Espanya els anomenaven “los catalanes” i, per tant, a partir de la descoberta del greuge que també tenia l’Estat cap a ells, es va crear un dubte sobre què eren i finalment una nova identitat: “som catalans perquè som aquí, i això genera noves catalanitats”. L’objectiu d’influir sobre el catalanisme creu que Súmate l’ha aconseguit.

Tant la xerrada com el torn de debat van ser molt entretinguts i distesos, en la línia que va marcar el convidat, gens avesat als discursos ampulosos i elaborats, sinó més aviat dedicat a la improvisació i l’espontaneïtat, fet que va agradar al públic assistent.

La propera xerrada d’Estelada 2014 serà el dissabte, 9 de maig, a 2/4 de 8 del vespre, a la sala d’actes del Museu de la Garrotxa, amb Miquel Sellarès, membre fundador de CDC i de l’ANC, director del Centre d’Estudis Estratègics de Catalunya, per presentar el seu llibre de memòries Construint un Estat nou.

12

Anuncis