Elisenda Paluzie presenta el seu llibre amb la sala de l’Hospici ben plena


La degana de la facultat d’economia de la UB, Elisenda Paluzie, va presentar dissabte el seu darrer llibre amb una sala d’actes de l’Hospici plena de gom a gom. Podem! Les claus de la viabilitat econòmica de la Catalunya independent (Editorial Rosa dels Vents) respon gairebé de forma definitiva preguntes sobre la competitivitat econòmica de Catalunya i la globalització, la Unió Europea i l’euro, els costos de la independència, el boicot comercial, les finances públiques i les pensions, el repartiment d’actius i passius, i l’oportunitat de la independència. D’una forma molt didàctica, Paluzie va anar desgranant els aspectes més destacables del seu llibre, sempre a partir de dues cites, una de contrària i l’altra de favorable a la independéncia.

Així, va explicar l’avantatge que suposa per a Catalunya la gran internacionalització de la seva economia, que el 2012 va situar en el 40% les exportacions a la UE i la resta del món, mentre que a Catalunya és del 29% i a la resta de l’Estat, el 31%.

Per altra banda, va destacar que Catalunya podrà decidir quina relació voldrà mantenir amb la UE i l’euro, com han fet molts altres països. O bé, l’efecte exagerat del boicot comercial, que depèn de molts factors i que és qüestionable que pugui perdurar en el temps. Pel que fa als costos de la independència, analitza el que ens costa continuar formant part d’Espanya, com ara la incapacitat que tenim de fer polítiques pròpies en temes com el mercat laboral, les competències educatives o la regulació de mercats, entre d’altres.

Així mateix, analitza la viabilitat de les pensions a Catalunya, que gairebé sempre ha tingut superàvit, mentre que Espanya ha tingut dèficit. Pel que fa al deute, Elisenda Paluzie va descriure el debat sobre com repartir-lo, si segons la població (18%), segons el benefici històric (11%), o segons el PIB (21%). Sigui quin sigui el criteri, Catalunya naixeria amb un deute inferior a l’espanyol, que és del 110%, i estaria a nivell dels països mitjanament endeutats.

Finalment, Elisenda Paluzie va acabar apelant que la independència ha de servir per fer un país millor, perquè “la Catalunya independent té l’oportunitat de convertir-se en un país pròsper, cohesionat socialment, obert comercialment, amb una indústria competitivs, uns serveis de qualitat i un sector públic eficient i transparent”, però perquè això passi “dependrà del conjunt de la societat”.

L’autora va ser presentada per Santiago Vilanova, president dEcofòrum Garrotxa, que va descriure el currículum de Paluzie i va defensar la proclamació de la independència per poder fer un nou país i millor.

Les properes xerrades d’Estelada 2014 són el 28 de febrer, amb Joan Caball, coordinador nacional d’Unió de Pagesos, al centre cívic de Santa Pau, i el 7 de març, amb la presentació de la Convenció Constitucional, a càrrec d’Isabel-Helena Martí, vicepresidenta de Sobirania i Justícia, i Jaume López, politòleg, a la sala d’actes de l’Hospici. Per al secretari de l’entitat, Raül Massanella, “que fem tantes xerrades és un bon senyal perquè demostra que la ciutadania vol estar informada del que s’està preparant de cara al nou país que ha de ser Catalunya”.

1116

 

Anuncis