Bona acollida de les conferències sobre la hisenda pròpia organitzades per Estelada 2014 i Idesga


Dues entitats de la Garrotxa es van unir per organitzar conjuntament dues conferències sobre la hisenda pròpia. Estelada 2104 i Idesga van preparar una jornada intensa al Casal Marià per a Joan Iglesias, assessor personal del president Mas i director del programa per a una nova administració tributària de Catalunya. Va començar a les 5 de la tarda amb una primera conferència, que es va allargar fins gairebé les 7 i que anava destinada sobretot als professionals que es relacionen amb l’Agència Tributària. Hi van assistir unes 50 persones, sobretot gestors i administradors. Després que l’alcalde d’Olot, Josep M. Corominas, inaugurés la jornada amb unes paraules de benvinguda al convidat i de felicitació a les entitats organitzadores, va encoratjar tothom a seguir estant atents al procés català cap a la independència a través de participar d’activitats que permetin conèixer les estructures d’estat que s’estan confegint. Per la seva banda, Dolors Corretgé, representant d’Idesga, a presentar el convidat, que també va elogiar el format de dues xerrades destinades a dos tipus de públic, però que tenien en comú l’objectiu d’apropar a la ciutadania quines seran les bases per a la futura hisenda pròpia de Catalunya. Iglesias, després d’analitzar els dèficits de l’AEAT del Govern espanyol (ineficiència, conflictivitat, inequitat i inseguretat jurídica), es va centrar en els punts forts que ha de tenir la hisenda pròpia catalana: eficiència, professionalitat, coopereració amb el sector privat, en xarxa i connectada al món. A continuació va comparar els dos models de gestió, destacant que el model de l’AEAT es basa en el control general dels declarants, mentre que no pot dedicar tants esforços al control selectiu dels no declarants (bàsicament, l’economia submergida) i dels delinqüents; en canvi, el nou model que es proposa per a Catalunya es basa, a partir de les experiències de països com Austràlia, Noruega i Dinamarca, en l’autocontrol dels mateixos declarants, a través de la cooperació amb els gestors, atès que la informació és dels declarants, per així poder dedicar més esforços als no declarants i als delinqüents, que són perseguits per la policia i els jutges.

La segona conferència, destinada al públic més general, va ser presentada per Raül Massanella, secretari d’Estelada 2014, i va comptar amb més d’un centenar de persones disposades a conèixer com serà la nova hisenda catalana. Joan Iglesias va fer pedagogia sobre el canvi de valors que voldrà transmetre la hisenda pròpia catalana, com és ara la confiança, l’eficiència, la transparència, la proximitat amb el declarant, la vocació de servei públic i el treball en xarxa. Com va dir sovint Iglesias, “farem una hisenda pròpia a la catalana, com solem fer les coses nosaltres, bé”. I per poder-ho explicar va utilitzar la imatge gràfica que la hisenda és un bloc de pisos amb un administrador, que té les finestres i les portes obertes per on entra molt de sol i claror, i no pas una fortalesa armada que fa por i totalment infranquejable, que és la sensació que causa l’AEAT. Per això, va dedicar temps i esforç a explicar la importància de complir amb les obligacions tributàries per poder dotar el país del pressupost necessari per atendre els serveis públics, per acabar dirigint una pregunta retòrica al públic: “vostès tributen o contribueixen?”, explicant que la sensació actual és que tributem, com a l’antiga Roma, mentre que el que cal buscar és la contribució al manteniment de l’estat del benestar. Finalment, i com a conclusió, Joan Iglesias va acabar dient que “no hi ha estat propi sense hisenda pròpia; aconseguir la hisenda pròpia depèn de la consciència fiscal dels contribuents catalans i la hisenda pròpia és més que l’administració tributària”.

Les dues entitats organitzadores van valorar molt favorablement la jornada, així com la col.laboració entre elles i la participació de la gent, a més de la implicació de les gestories garrotxines, de l’Ajuntament d’Olot i el Consell Comarcal de la Garrotxa.

19

Anuncis