Jaume Ventura (Col.lectiu Wilson) defensa la viabilitat de les empreses catalanes a la UE


L’economista i membre del Col.lectiu Wilson, Jaume Ventura, va explicar dissabte la viabilitat del model empresarial català dins la Unió Europea. En una nova xerrada organitzada per Estelada 2014, i després d’explicar que la funció del Col.lectiu Wilson és desmentir les mentides que els mitjans de comunicació unionistes i la classe política espanyola expliquen sobre la independència de Catalunya, Ventura va explicar la viabilitat econòmica de Catalunya com a estat petit a partir de les dades enfront d’un Estat espanyol que menteix i enganya. Per a Ventura, són grans mentides dir que els nostres jubilats no cobraran les pensions, quan som la regió que més hi aportem; que quedarem fora de la UE, quan segurament hi haurà un procediment exprés perquè hi romanguem; o que les nostres empreses patiran un gran boicot comercial, quan els escenaris més funestos parlen d’un boicot curt en el temps i d’un impacte molt petit. En aquest sentit, va explicar que el model empresarial català, i el garrotxí, basat en la petita i mitjana empresa, estan ben posicionats de cara a l’assoliment de l’Esta propi. Així doncs, per a Ventura, “ens trobaríem amb una caiguda de vendes del 18% i necessitaríem un rebaixa del 40 + 10 = 50% en el preu per recol·locar aquestes vendes. En aquest escenari molt pessimista la caiguda en el PIB català seria del 2.0%. En definitiva, qualsevol escenari raonable indica que els efectes comercials de la independència tindrien un impacte relativament petit sobre el PIB català, especialment en comparació amb el dividend fiscal de la independència, que recordem és superior al 8% del PIB”.

Malgrat tot, Ventura va afegir que “això no vol dir que en una Catalunya independent no hi hauria deslocalitzacions, moviments de seus a Madrid o tancaments d’empreses; s clar que n’hi hauria, de la mateixa manera que n’hi ha hagut i en continuaria havent-hi si Catalunya seguís formant part de l’Estat espanyol. La qüestió clau és l’efecte que la independència catalana tindria sobre els incentius de les empreses multinacionals a establir noves operacions a Catalunya i sobre els incentius dels catalans a crear noves empreses´”. En aquest sentit va assenyalar dos fets: en primer lloc, la independència dotaria el govern català de més discrecionalitat i recursos per a portar a terme inversions en infraestructura o polítiques fiscals que incrementessin els incentius de les empreses estrangeres a localitzar la seva producció a Catalunya. En segon lloc, i en matèria de creació de noves empreses, és difícil imaginar que un futur estat català instaurés unes regulacions pitjors que les que existeixen actualment a Espanya. Sense anar més lluny, l’informe “Doing Business”, publicat anualment pel Banc Mundial situa Espanya en la posició 136 en un ranking de 185 països del món en termes de la facilitat de crear empreses noves. En matèria de creació d’empreses, un només pot afirmar que “Espanya no és Uganda” (posició 144 en el ranking) amb la boca ben petita.

La xerrada va ser molt amena perquè es va anar produint a partir de les preguntes i respostes que el convidat i els assistents s’anaven formulant. Així, interrogat pels assistents i pel que fa a l’actualitat política més recent, Ventura es va mostrar decebut del comportament dels polítics catalans, però confia que hi haurà acord abans de finals d’any amb la data i la forma per a les eleccions anticipades.

JaumeVentura(2)

Anuncis