Antoni Soy presenta Sortir de l’euro per sortir de la crisi?


Dissabte passat, Estelada 2014 va celebrar la seva xerrada mensual. En aquesta ocasió, el convidat va ser Antoni Soy, exsecretari d’indústria de la Generalitat i professor d’economia aplicada a la UB, que va presentar el seu darrer llibre, Sortir de l’euro per sortir de la crisi? (Viena Edicions, disponible a la llibreria Drac).

La seva presentació es va centrar en la part del llibre dedicada a valorar si per a Catalunya és un bon negoci estar dins la zona euro. Per a Soy, hi ha tres aspectes que cal tenir en compte: la crisi financera i econòmica; la necessitat de passar d’una economia especulativa a una economia productiva, i la crisi de l’euro. Les causes de la crisi econòmica cal buscar-les en la desregulació i la política monetària única per a tota la zona euro, que ha otorgat un excessiu pes a les finances. Per altra banda, els països de la UE s’han dividit en països creditors i països deutors, fet que ha agreujat la crisi en els perifèrics com Espanya, Portugal i Grècia. A més, les desigualtats han crescut i això ha perjudicat les classes mitjanes, que s’han reduït. En canvi, les polítiques d’austeritat han provocat un cercle viciós: per una banda, no hi havia crèdit, però per l’altra tot el pes de les retallades l’han suportat les classes mitjanes i treballadores. Tot plegat comporta unes limitacions de l’actual sistema d’endeutament i de creixement basat en el sistema financer. Per això, afirma Soy, “cal un retorn a un sistema productiu basat en la reindustrialització dels països que, com Espanya, més s’han desindustrialitzat”, a la recerca de l’equilibri entre exportacions i demanda interna. Models com els nòrdics són interessants, però tampoc són la solució, cal analitzar-los atentament.

Per altra banda, la desconfiança en l’euro va a l’alça, sobretot en països com Espanya, perquè no s’ha utilitzat com un instrument per a la unió politica i econòmica, sinó com un dogma de fe. Els problemes de l’euro són, segons Soy: els països han perdut el control sobre la moneda i les polítiques econòmiques; han aparegut dos tipus de països, els creditors i els deutors; els països de la perifèria poden tenir problemes de solvència i perill de fallida; és dubtós que s’hagi avançat en la unió i integració econòmica; tampoc hi ha hagut avenços en unió política; els països de la zona euro han crescut menys des que tenen l’euro; els països del sud s’han desindustrialitzat mentre l’entorn s’ha industrialitzat; els països perifèrics estan condemnats a fer polítiques d’austeritat que els dificulten sortir de la crisi. Tot això no passa en països com Dinamarca, Suècia o Gran Bretanya, que no tenen l’euro i conserven la política monetària. Molts economistes ja van avisar d’aquesta situació, i fins i tot alguns van dir que si Espanya hagués sabut les conseqüències no hauria entrat a l’euro.

I a Catalunya, què li convé més?, es va preguntar Antoni Soy. Sense que hi hagi dubtes sobre la seva viabilitat econòmica, la pertinença de Catalunya a la Unió Europea i al euro, si així ho vol, serà una qüestió de negociació política. Podria ser que durant un temps quedés fora, però crec que no hi ha dubte que, si vol, estarà dintre. D’altra banda, hi ha països que no estan a la UE (Noruega, Sùïssa) o que no estan a l’euro (Dinamarca, Suècia) que funcionen sense problemes i estan entre els més desenvolupats del món. Per a ell, la qüestió és si a Catalunya li interessa o no estar a la UE i al euro: “Des del meu punt de vista, és convenient estar a la UE (tot i que hi ha moltes coses a reformar a fons) però ens perjudica molt estar dintre de l’euro”. En la situació actual, creu que es va cap a algun tipus de desmantellament de l’euro i que una Catalunya independent s’hauria de situar en funció de com vagin les coses. En tot cas, però, fora de l’actual euro. A Catalunya li interessaria emetre la seva pròpia moneda, tenir un banc central que fixés els tipus d’interès i la política monetària i tenir flexibilitat dels tipus de canvi per evitar depreciacions que provocarien tensions inflacionistes o apreciacions que suposarien austeritat.

L’acte va ser seguir per poc públic, a causa del partit de futbol entre el Reial Madrid i el Barça, però va resultar aclaridora per als assistents dels escenaris econòmics en què es pot trobar Catalunya.

Podeu veure el vídeo de la xerrada gràcies a elgarrotxi.cat:

http://www.elgarrotxi.cat/video-antoni-soy-presenta-el-seu-darrer-llibre-sortir-de-leuro-per-sortir-de-la-crisi/

Anuncis