Josep M. Reniu (CATN) explica el procés constituent que caldrà seguir a partir del 9N14


La primera xerrada del nou curs de la plataforma Estelada 2014 ha estat realitzada per Josep M. Reniu, politòleg i membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN). Es tractava d’explicar l’informe número 10 del CATN, titulat El procés constituent, en què es desenvolupen els passos que caldrà seguir un cop s’hagi votat a la consulta del proper 9 de novembre.

Reniu va començar agraint als assistents que dediquin part del seu temps a participar i col.laborar amb entitats com Estelada 2014, l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, entre moltes altres, que dediquen molts esforços a explicar la viabilitat de la independència de Catalunya i el seu procés cap a l’estat propi. A continuació, Reniu va elogiar la tasca desenvolupada pel CATN, del que ell en forma part, ja que ha aconseguit articular el corpus teòric que explica el procés cap a l’estat propi, “però no hem fet cap tipus de proposta de polítiques públiques, ja que això pertany als polítics i governants”.

Pel que fa al procés constituent, Reniu va explicar que a partir de la consulta del 9N s’obren tres escenaris possibles: el primer, amb acord amb l’Estat espanyol i sense beligerància; el segon, sense acord amb l’Estat espanyol i, per tant, havent de recórrer a unes eleccions; i el tercer, sense eleccions i sense acord amb l’Estat. “Sigui quin sigui l’escenari, el que passi serà el resultat d’una decisió política, no jurídica”, aclareix. En el primer escenari, caldrà iniciar una negociació sobre el marc legal espanyol dels criteris de la separació, el repartiment d’actius i passius, la recerca del reconeixement internacional, la negociació amb la UE i les altres institucions internacionals, la preparació interna del nou Estat amb la creació de les estructures d’estat i la redacció de la Llei Constitucional Provisional. Després d’aquestes accions, hi haurà una declaració d’independència.

Per al segon escenari, caldrà recórrer a les eleccions plebiscitàries, “en què, per a mi, cada partit ha de concórrer per separat amb un punt en comú que es refereixi a la declaració unilateral d’independència”, diu Reniu. Per tant, descarta el politòleg la creació d’un front unitari per a unes eleccions plebiscitàries. En aquest cas, poden produir-se dues situacions: la mobilització social cap a la desobediència civil i la suspensió de l’autogovern. En qualsevol cas, els partits guanyadors amb majoria sobiranista al nou Parlament haurien de fer una declaració unilateral d’independència. Per al tercer escenari, sense eleccions ni acord amb l’Estat espanyol, la solució passaria irremeiablement per una DUI i per buscar un mediador internacional, així com la pressió de la mobilització social.

Siguin quin sigui l’escenari que es produeixi, el Parlament de Catalunya haurà de redactar una Llei Constitucional Provisional que garanteixi els drets i les llibertats dels ciutadans i les normes procedimentals del futur nou estat. Després, caldran unes eleccions constituents per redactar la Constitució, a través d’una iniciativa parlamentària i de mecanismes de participació ciutadana que portin a l’aprovació parlamentària i la seva ratificació en referèndum. Aquesta nova Constitució haurà de explicar, per exemple, com s’adquireix la nacionalitat catalana i quin és el règim lingüístic del nou estat, amb la plenitud del reconeixement del català, però la continuïtat dels usos del castellà.

Després de la seva excel.lent exposició, es va iniciar un animat torn de preguntes, la primera de les quals va ser, és clar, si el proper 9N14 votarem. Per a Reniu, cal pensar que sí que votarem, perquè si pensem que no ho farem “deixarem de prémer l’accelerador i el Govern espanyol aleshores ens guanyarà!. Per això, va apel.lar a continuar la mobilització social per posar en evidència el Govern espanyol i forçar que algú li digui que ha de seure’s a negociar amb la Generalitat. Per altra banda, i preguntat sobre una possible suspensió de l’autonomia, Reniu va ser contundent: “No hi ha cap article a la Constitució espanyola que digui que es pot suspendre una autonomia; i si es volgués fer, el procés seria tan complex i tan antidemocràtic, que el Govern espanyol quedaria en evidència davant la comunitat internacional”.

Per la seva banda, el secretari d’Estelada 2014 va reafirmar la voluntat de l’entitat de convidar a venir a Olot aquelles persones que poden explicar, de forma planera, però acurada, el procés que Catalunya ha de seguir a partir d’ara fins a esdevenir un estat; “ens mou una voluntat pedagògica i per això busquem els millors ponents per explicar el present més immediat”.

La propera xerrada serà el dia 25 d’octubre i el convidat és l’exsecretari d’indústria de la Generalitat, Antoni Soy, que presentarà el seu darrer llibre Sortir de l’euro per sortir de la crisi” (Viena Editorial).

Podeu veure la gravació de la xerrada que va fer elgarrotxi.cat a: http://www.elgarrotxi.cat/josep-m-reniu-catn-explica-el-proces-constituent-per-a-estelada-2014/

 

Anuncis