Jordi Turull (CiU) tanca les xerrades polítiques del cicle d’Estelada 2014


Jordi TurullDesprés de les quatre anteriors xerrades, protagonitzades per representants d’ICV, la CUP, el PSC i ERC, dissabte va tocar el torn al portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull. Presentat per la periodista Xènia Serrat, Turull va explicar per què CiU creu que la consulta del 9N es farà i ho va resumir amb l’eslògan “fer-ho bé per fer-ho possible”. Amb aquesta frase, Turull va explicar que des de la federació, i des del Govern, volen que la consulta es faci de forma legal i si més no tolerada pel Govern espanyol, “i que no contemplem de moment cap altre escenari”. Després de repassar els fets que han portat fins aquest moment (les manifestacions del 2011 i 2012 i la Via Catalana del 2013), a mès dels reiterats incompliments del Govern espanyol, Turull va explicar la gestió que de la situació estan fent els partits signants de la declaració de sobirania. I va acabar reiterant que “cal fer-ho bé per fer-ho possible”.

Per a Turull, l’Estat espanyol es refiava que el procés fracasaria dins mateix de Catalunya, però quan va veure que la majoria del Parlament es posava d’acord en la data i la pregunta van saber que el procés anava de debò. “Cal sentit de transcendència i generositat: si tothom no hagués cedit una mica, no haguéssim aconseguit l’acord”, explica Turull, que ho resumeix en la teoria del replà. També, afegeix, que cal transversalitat, “element que és la gran potència del procés”; per això van anar tres diputats representant els diferents partits al Congrés dels diputats de Madrid per proposar diàleg, però sobretot per carregar-se de raons. Per això cal fermesa i rigor, tant per als d’aquí com per als de fora, perquè és el que ens demana la comunitat internacional.

Per altra banda, cal fer-ho des de la democràcia, perquè mentre nosaltres preguntem, l’Estat espanyol prohibeix. I es pregunta: “Com s’ho farà per prohibir la consulta?”. També cal mantenir la cohesió social, perquè com més s’acosta la data, més intents de donar imatge d’enfrontaments, discrepàncies i desunió entre les forces polítiques i la societat civil apareixeran.

Després de donar unes dades que confirmen la intenció del Govern espanyol de deixar Catalunya en la residualitat (4’5 milions d’euros cada dia de retallades durant dos anys, 6 milions d’interessos, mentre l’Estat espanyol ens deu 12 milions cada dia i 45 milions més marxen de Catalunya cada dia i no tornen), Turull va explicar que ens trobem en un projecte nou, il.lusionant, amb incerteses, és clar, però que es construirà amb el millor de cadascú, amb els valors que la societat catalana ja té. Per això, i a tall de conclusió, Turull va afegir que el 25 de maig també és important per al procés, perquè l’endemà de les eleccions europees tot es llegirà en clau de procés, i després ja vindrà la mobilització de la Diada i la consulta del 9N. “Aquest és un moment transcendent i tothom n’ha de ser actor, perquè d’aquí a uns anys se’ns jutjarà”. I conclou; “La diferència entre un somni i una realitat és una data; nosaltres tenim data i un somni, ara fem-lo realitat”.

En el torn de preguntes, se li va preguntar pel paper de Duran i Lleida, que ell va justificar com d’immaculat amb el procés, així com se li va rebatre la possibilitat de celebrar la consulta perquè no ens deixaran, a la qual cosa va confirmar que els esforços del Govern aniran perquè la consulta s’acabi fent, mentre la comunitat internacional observa tot el procés i no tolerarà que no es pugui realitzar un acte de democràcia.

L’última activitat del cicle I després de la consulta, què?, que ha estat organitzant Estelada 2014 des del mes de gener amb la col.laboració d’un bon grup d’entitats d’Olot i comarca, serà el dia 7 de juny i consistirà amb una taula rodona amb representants de l’ANC, Òmnium Cultural i l’AMI.

http://www.naciodigital.cat/lagarrotxa/noticia/12431/turull/sobre/consulta/cal/fer-ho/fer-ho/possible

Anuncis