Presentació de Com Àustria o Dinamarca. La Catalunya possible, amb Miquel Puig


Cartell Miquel Puig abril 14-03Després que el mes de gener no fos possible, arribar la presentació del llibre Com Àustria o Dinamarca. La Catalunya possible, a càrrec d’un dels seus tres autors, l’economista Miquel Puig. Els altres dos autors són Modest Guinjoan i Xavier Cuadras. Com Àustria o Dinamarca és un llibre que no pot deixar indiferent cap persona interessada en el futur de la nostra societat, sigui o no sigui favorable a la independència. El seu plantejament inclou propostes concretes sobre les quals tots els dirigents i tots els ciutadans de Catalunya s’hauran de pronunciar. El llibre no preveu que el camí per acostar-se als models de vuit països europeus de dimensions comparables a Catalunya -Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Finlàndia, Noruega, els Països Baixos, Suècia i Suïssa- sigui fàcil, perquè parteix d’una anàlisi realista dels problemes més rellevants que el país afronta, des de les pensions a l’energia, la seguretat, la salut, la tecnologia… Per a cadascun d’ells s’identifiquen els principals reptes i oportunitats de la Catalunya independent.

Ara mateix Catalunya és un país poc competitiu, molt endeutat i amb un excessiu nombre d’aturats. La independència no resoldria tots aquests problemes de manera automàtica, però permetria disposar dels recursos i els instruments de política econòmica necessaris per a l’objectiu al qual ha d’aspirar el país: una societat cohesionada i pròspera. Per arribar-hi, el model espanyol no és la via i, per als autors, la referència lògica que cal mirar ve del nord, dels més avançats del món socialment i econòmicament. De tots ells, el nostre país en pot extreure lliçons útils per sortir de la difícil situació en què ens trobem.

MIquel Puig, que va ser director general d’Indústria de la Generalitat, responsabilitza de les altes taxes d’atur un esquema de creixement que, en comptes de crear els llocs de treball que necessitaven les noves generacions, ha fabricat ocupació en grans quantitats però baixa qualitat. Per a Puig, “més que indústria i serveis, s’ha de distingir entre empreses que creen llocs de treball decents, que l’empresari valora i que no pot substituir pel primer que arriba, i els que són fàcilment reemplaçables, per als quals l’empresari vol el màxim de flexibilitat, perquè el que vol és fer fora a la gent i quan la necessiti la tornarà a agafar. El que no hem sabut és creat llocs de treball, no ja per als universitaris, sinó tampoc per als joves que sortien de l’institut. Les taxes de sobrequalificació són molt altes des de fa molts anys”.

L’acte l’organitzen el Cercle Euram Garrotxa i Estelada 2014, en col.laboració amb l’Associació de Joves Empresaris de la Garrotxa. L’acte es durà a terme el proper dissabte, 26 d’abril, a 2/4 de 8 del vespre, a la sala d’actes de l’IMPC (c/ Bisbe Lorenzana, 15).

Anuncis