Pere Bosch (ERC) explica el full de ruta fins i després de la consulta


DSC_0011El convidat d’abril del cicle que des del gener organitza Estelada 2014, en col.laboració amb altres entitats d’Olot, ha estat Pere Bosch, diputat per Girona per ERC.

L’exalcalde de Banyoles, després de trencar dos mites força estesos (el procés català és una mena de “febrada” o que ben aviat hi haurà una proposta del govern espanyol que ho pararà tot), va repassar el procés que ens ha dut a fixar una data i una pregunta per al proper 9 de novembre: la manca d’encaix de Catalunya fins l’actual escenari autonòmic d’Espanya, els nombrosos incompliments dels Governs espanyols i la presa de consciència col.lectiva que aquest estatus no pot continuar, demostrada per les enquestes del CIS i el CEO.

En un exercici d’historiador, Bosch va repassar els diferents intents que des de Catalunya s’han produït durant els darrers dos segles per canviar, per modernitzar Espanya, que li porta a qualificar l’actual procés d’històric.

En aquest punt, va fixar la posició de la seva formació: celebrar la consulta, malgrat el que puguin dir o fer des de l’Estat espanyol. “I això vol dir, si cal, fer-ho només a través de la legalitat catalana”. Per a Bosch, “s’imposarà el pragmatisme quan se’ns vulgui excloure de la Unió Europea”; per això, cal interpretar els silencis d’Europa com un element positiu de cara a la nostra continuïtat la Unió Europea. Un altre aspecte és el repartiment d’actius i passius, per al qual no cal esperar facilitats des de l’Estat espanyol.DSC_0021

Per acabar, va demanar dos elements: la convicció i la confiança. Per una banda, “la gent ha demostrat molta convicció, però també haurem de demostrar a través d’actes de rebel.lia que aquest procés és irreversible”. Per altra banda, “cal tenir confiança en la classe política i en la capacitat d’arribar al final del procés”.

L’acte va ser presentat pel periodista de Ràdio Olot, Jordi Altesa, i a la fila zero hi varen participar les entitats Alba Associació de Dones de la Garrotxa, a través de la seva presidenta, Catalina Sellas; Idesga, a través de la seva representant Maria Aulinas; i la Greda, representada per Enric Domènech.

La sala del Casal Marià va estar força plena i el públic assistent va preguntar sobre aspectes tals com els possibles escenaris que s’obrien si no se celebrava la consulta, a la qual va respondre Pere Bosch que tots els escenaris estan oberts, però que no cal avançar esdeveniments ni ensenyar les cartes, perquè desconeixem quina serà la resposta de l’Estat espanyol; per altra banda, preguntat sobre aspectes a canviar i millorar de l’actual funcionament de l’Estat espanyol per a una Catalunya estat, va insistir en el tema de la fiscalitat, política d’immigració i la transparència democràtica.

La propera xerrada serà el dia 3 de maig i anirà a càrrec del portaveu de CiU al Parlament de Catalunya, Jordi Turull. Serà també al Casal Marià, a 2/4 de 8, i serà presentada per la periodista Xènia Serrat.

Anuncis