Marc Vidal (ICV), primer convidat al cicle I després de la consulta, què?


Marc VidalDissabte passat, Estelada 2014 va iniciar el seu cicle I després de la consulta, què? amb el primer convidat, Marc Vidal, diputat per Girona d’ICV-EUiA. L’acte va començar amb la salutació inicial del secretari de l’entitat, Raül Massanella, que va explicar quins objectius persegueix el cicle. A continuació, Joan Manuel Robles, periodista i editor de Les Notícies d’Olot TV, va presentar el convidat i l’interrogà per tal d’iniciar la seva exposició.

Marc Vidal va començar explicant quina és la posició del seu partit sobre el procés nacional de Catalunya. Per a ICV, lluita social i lluita nacional són indestriables, i només es resoldrà la primera amb la resolució de la segona, però sense fractures i com un sol poble. Per altra banda, el partit ecosocialista no accepta l’actual estat de situació, ni social ni nacional. Per això, volen guanyar el procés per canviar la situació que permeti millorar les condicions de vida de la gent, i no només utilitzar el procés per aconseguir rèdits electorals, com alguns fan.

Per aconseguir-ho, diu Marc Vidal que calen unes passes determinades i en un ordre determinat; i el primer és no només el reconeixement de la sobirania de Catalunya, que ja ha fet el Parlament, sinó l’exercici de la sobirania a través del dret a decidir. “Quan siguem capaços d’exercir el dret a decidir és quan començarem a ser sobirans”, va dir.

Per aconseguir aquest exercici del dret a decidir, afirma Marc Vidal que caldrà resistència, unitat i flexibilitat per adoptar-nos als moviments dels altres. Per això, el procés no només depèn dels catalans, sinó també d’altres.

A partir d’aquí, va explicar per a què creu ell que serveix la política i ho exposà en tres idees: la política és transformació social, la resta és gestoria; cap acció política és neutra, darrere sempre hi ha un “lobby”; i qualsevol acció política neix de les emocions, però per fer transformació cal també la reflexió. A partir d’aquí va resumir el procés històric i democràtic que ha portat Catalunya a l’actual situació per acabar concloent que “creix el sentiment identitari de la perifèria per veure si sense el llast de l’Estat espanyol ens en podem sortir; en aquest context, es produeix el moviment social del dret a decidir”.

Per fer-ho, el que cal és exercir el dret a decidir “perquè per a nosaltres la consulta és sí o sí”, però també per no repetir els mateixos errors del model productiu espanyol i català, del sistema financer o de l’encaix de Catalunya a Espanya; si es repeteixen els errors, ni Catalunya ni Espanya se’n sortiran.

En les conclusions, va exposar cinc idees bàsiques: hi ha un procés col.lectiu per trencar l’actual situació per passar de ser autònoms a ser un estat de dret a través de l’exercici pràctic del dret a decidir a la consulta; el reconeixement de la sobirania ens permetrà negociar quines relacions volem tenir amb Espanya, sense cap porta tancada per acceptar qualsevol relació (federalisme, confederació o estat independent); des de Catalunya estem plantejant un repte democràtic a Espanya, que ha de ser capaç de resoldre, sense tenir cap passa prefixada perquè els moviments del poble de Catalunya s’han de fer amb interlocutors; Catalunya és un sol poble i ho ha de seguir essent, perquè de la força de la seva unitat ha sorgit aquest moviment; finalment, estem encara al principi de la partida, caldrà encara molt resistència i radicalitat democràtica per convocar els ciutadans a la consulta i poder-los dir que volem millorar el seu futur.

Marc Vidal acabà la seva intervenció dient: “Ens cal la paciència dels forts i no pas la pressa dels febles”.

En el torn de les preguntes de la fila zero, intervingueren Oscar Rodríguez, president del Cercle Euram Garrotxa, Jesús Gutiérrez, president del PEHOC, i Núria Torres, presidenta d’Òmnium Cultural de la Garrotxa. Finalment, en el torn obert, s’expressaran opinions sobre la indefinició de la proposta d’ICV sobre la necessitat d’esdevenir un estat independent sense comptar amb l’Estat espanyol.

DSC_0033La propera xerrada del cicle serà el dia 15 de febrer, també al Casal Marià, i comptarà amb la presència de Quim Arrufat, portaveu de la CUP-AE i la presentació de la periodista Paula Núñez.

http://www.elgarrotxi.cat/36795

Anuncis