“La independència és irreversible”


Aquestes paraules les ha dites José Antonio Donaire, exmilitant, exdiputat gironí i exregidor del PSC (http://don-aire.blogspot.com.es/2014/01/10-claves-sobre-cataluna.html?m=1). I no és l’únic que pensa d’aquesta manera; nombrosos militants del PSC s’estan donant de baixa mentre altres grups municipals del PSC voten a favor de la consulta del proper 9 de novembre (també el d’Olot).

No és estrany que s’estiguin produint aquestes fugues al PSC, després que la proposta federal no s’acabi de concretar ni aquí ni a la Meseta. I és que la irreversibilitat del procés català cap a la independència a través del moviment popular està més que demostrada. Ara, el que pertoca, és el procés polític. I en aquest sentit, els passos que està fent el president de la Generalitat, juntament amb el Consell Assessor per a la Transició Nacional, van en aquesta direcció.

La carta i el memoràndum que el president Mas ha enviat a les principals cancelleries mundials tindrà segurament un efecte extern relatiu, però segur que interiorment els principals governs mundials s’apuntaran a l’agenda la data de la consulta i el nostre procés. I també els entrebancs del govern espanyol, que contraataca amb un “manual d’ús” contra l’independentisme per a les seves ambaixades, que diu coses tan surrealistes com que la independència suposaria la ruïna de Catalunya, que s’acabaria la nostra vocació europeista o que el separatisme no és democràtic. Afortunadament, a les cancelleries mundials hi ha més coneixement del dret internacional i de les formes d’articulació dels processos de secessió.

Per altra banda, el CATN (http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/detall.do?id=238510) ha emès quatre informes més per explicar la viabilitat de la independència, en matèries tan compromeses com l’administració tributària, les relacions de cooperació entre Catalunya i l’Estat espanyol, les tecnologies de la informació i la comunicació i, és clar, la internacionalització de la consulta i del procés d’autodeterminació de Catalunya. L’anàlisi que realitzen aquests informes i les seves conclusions, malgrat expressar també molts dubtes, només fan concloure que la independència ha entrat en un procés polític sense aturador, al qual la societat civil haurem d’estar atents per si cal reaccionar davant dels que utilitzaran tot el poder estatal, legal i judicial per impedir-ho. Afortunadament, els governs del món democràtic estan avisats i expectants.

Durant les pròximes setmanes, des d’aquest espai analitzarem els continguts dels informes del CATN.

565825c8-cf72-4386-bc80-eadb0e4ceb9f

Anuncis