Per un independentisme menestral


Enric Marín, en el seu pròleg “Les raons d’una revolta democràtica” al darrer premi d’assaig de la fundació Josep Irla, otorgat als periodistes d’El pati descobert (Marc Guinjoan, Toni Rodon i Marc Sanjaume), per al seu estudi Catalunya, un pas endavant (publicat per Angle Editorial), explica que l’independentisme dels darrers anys està protagonitzat per la “nova menestralia”. “de l’emprenedor autònom al petit o mitjà empresari i del treballador industrial al funcionari de sanitat o d’ensenyament”.

Amb aquest mateix esperit, el d’acostar el procés català cap a la independència al gruix de la població, des d’Estelada 2014 hem iniciat dos projectes que volen projectar l’independentisme de la nostra comarca cap a les classes populars i mitjanes. En primer lloc, a partir del mes de gener i fins al mes de maig, celebrarem un cicle de xerrades que, amb el títol de “I després de la consulta, què?”, vol portar fins a Olot representants dels partits polítics a favor del dret a decidir (amb acord o sense amb l’Estat espanyol) per explicar quin és el seu full de ruta. Així, cada mes aproximadament ens visitaran el representant d’ICV-EUiA, la CUP, PSC, ERC i CDC i, després de la seva exposició, seran interrogats per representants de la societat civil garrotxina sobre la seva proposta. La cita serà al Casal Marià els dissabtes, a 2/4 de 8 del vespre, 25 de gener, amb el diputat d’ICV, Marc Vidal; 15 de febrer, amb el portaveu de la CUP, Quim Arrufat; 15 de març, amb el diputat del PSC, Ferran Pedret; 5 d’abril amb el representant (encara per designar) d’ERC, i 3 de maig, amb el portaveu de CDC, Jordi Turull. El cicle comptarà amb la col.laboració de l’ANC d’Olot, d’Òmnium Cultural de la Garrotxa, del PEHOC, del Cercle Euram Garrotxa, de la Greda, entre d’altres entitats, a més de l’Ajuntament d’Olot i el Consell Comarcal de la Garrotxa.

En segon lloc, hem iniciat, en col.laboració amb la majoria dels ajuntaments de la comarca, unes xerrades informatives sobre el procés de Catalunya cap a la independència. La nostra proposta ha estat molt ben acollida pels ajuntaments i la iniciarem aquest dissabte, 14 de desembre, a 2/4 de 8 del vespre, a la sala de conferències de l’Ajuntament de les Preses (damunt del bar La plaça), amb la xerrada La independència, l’única sortida per a Catalunya, a càrrec del nostre secretari, Raül Massanella. Aquesta iniciativa l’estendrem també cap als casals de la gent gran i cap a les associacions de veïns, així com també l’oferim per aquelles entitats, col.lectius i grups de persones que vulguin saber de primera mà el procés que ens ha de portar cap a la consulta o referèndum i a l’Estat propi. Per tal de sol.licitar-ho, tan sols heu d’enviar un correu a esteladaolot@gmail.com i us respondrem concretant un calendari. Totes aquestes iniciatives apareixeran publicades en el nostre blog, https://estelada2014.wordpress.com/.

No deixarem, però, d’organitzar les nostres ja tradicionals xerrades, i tant aquest mes de desembre com el mes de gener en celebrarem encara. Així, aquest divendres, la Fundació Catalunya Estat, a través del seu president Jaume Vallcorba, pronunciarà a Olot dues xerrades: la primera, a les 5 de la tarda al casal L’Esplai (Plaça Catalunya, 4), amb el títol Amb la independència, què passarà amb les nostres pensions?. Més tard, a 2/4 de 8 del vespre, a la sala d’actes del Museu de la Garrotxa (c. Hospici, 8), parlarà sobre Estratègia i negociació per a la independència.

Per altra banda, el següent convidat serà l’economista Miquel Puig que, conjuntament amb Modest Guinjoan i Xavier Cuadras, acaba de publicar el llibre Com Àustria o Dinamarca. La Catalunya possible (Pòrtic Edicions) i que presentarà a Olot. Serà l’11 de gener, a 2/4 de 8 del vespre, a la sala d’actes del Museu de la Garrotxa (c. Hospici, 8), d’Olot.

Amb aquestes iniciatives, Estelada 2014, que des de fa més de nou anys ha portat fins a Olot les veus més importants per explicar la necessitat que té Catalunya d’esdevenir un nou estat, fa un pas endavant d’acostar l’explicació objectiva i raonada del procés a les classes mitjanes i populars, amb el desig de col.laborar encara més a aconseguir aquesta fita que és, per a nosaltres, una necessitat vital.

Baltasar Navarro

President d’Estelada 2014