La Fundació Catalunya Estat es presenta a Olot amb dues xerrades


Com cada mes, Estelada 2014 ha dut a terme aquest cap de setmana la seva xerrada mensual. En aquesta ocasió, però, n’han sigut dues amb el mateix convidat. Jaume Vallcorba, president de la Fundació Catalunya Estat, va explicar a la tarda, al Casal L’Esplai de “la Caixa” que les pensions estan garantides amb una Catalunya estat. Després d’explicar el concepte de dèficit fiscal, que per a una família catalana suposava el 2012 9.600 euros / any,  i els recursos de què disposaria una Generalitat si recaptés tots els impostos (més de 17,800 milions d’euros més de l’actual pressupost de la Generalitat), la segona part va anar dedicada a explicar la viabilitat del sistema de pensions en una Catalunya estat. Segons Vallcorba, els catalans aportem gairebé el 75 % dels recursos de la Seguretat Social i des del 1995 el saldo és positiu per a Catalunya en 24.774 milions d’euros, mentre que les aportacions d’Espanya sense Catalunya tenen un saldo negatiu de més de 86.000 milions. Aquests recursos ens permetrien garantir les pensions i fins i tot incrementar-les en un 10 %, mentre que amb la recaptació íntegra dels impostos garantiríem la llei de la dependència per a 150.000 catalans, entre moltes altres coses.

Aquesta xerrada va ser seguida per gairebé 150 associats de L’Esplai. La  seva presidenta, Isabel Brussosa, va valorar molt positivament la iniciativa que va tenir Estelada 2014 de proposar-los aquesta xerrada “perquè és un tema que preocupa els nostres associats”. Per la seva banda, el president de l’entitat, Baltasar Navarro, va confirmar que “volem seguir fent i portant persones que expliquin la viabilitat de la nostra independència als casals de la gent gran de la Garrotxa”.

Per altra banda, la segona xerrada de Jaume Vallcorba va ser al vespre a la sala d’actes de l’Hospici i va tractar sobre el moment il.lusionant que viu la nostra nació després de l’anunci de la data i la pregunta. Per a Vallcorba, “amb un estat podrem fer totes les polítiques que ens calen per garantir el benestar de les persones, però sense estat cap política és possible”. Després, va detallar el procés que s’ha de dur a terme a partir d’ara: aconseguir una majoria social a favor de la independència; iniciar un procés d’internacionalització del procés català cap a la independència; exigir la transversalitat a tots els partits polítics; tenir un lideratge clar i reconegut arreu del món. Per aconseguir-

JaumeVallcorba(2)

ho, s’han definit quatre vies que caldrà seguir en funció del pacte polític a què s’arribi amb el Govern espanyol: la consulta o referèndum, la consulta sobiranista convocada pel Govern català, les eleccions plebiscitàries o la declaració unilateral d’independència. I a partir del moment que es declari la independència, s’iniciarà la negociació amb l’Estat espanyol per al traspàs dels actius i els passius, així com el reconeixement internacional i les sol.licituds d’ingrés als organismes internacionals. Ara bé, en el cas  de Catalunya, afirma Vallcorba que tres agents determinaran gran part de les decisions: les empreses multinacionals amb interessos a Catalunya; els creditors del Regne d’Espanya; i el Banc Central Europeu. “Ara, però, l’objectiu és celebrar la consulta, que reclama el 82 % de la població i a la qual votarà sí més del 53 %, se gons l’última enquesta de l’AMI”.

La propera xerrada d’Estelada 2014 serà el proper 11 de gener, 2/4 de 8 del vespre, a la sala d’actes de l’Hospici, amb Miquel Puig, economista i coautor conjuntament amb Modest Guinjoan i Xavier Cuadras del llibre Com Àustria i Dinamarca. La Catalunya possible, que presentarà a Olot.

JaumeVallcorba(5)

Anuncis