Dues xerrades al preu d’una


Aquesta és la solució que varen trobar l’Orfeó Popular Olotí i Estelada 2014 davant la coincidència de les seves respectives xerrades de dissabte passat. Per una banda, l’Orfeó havia previst la presentació del llibre La Catalunya del plebiscit, del periodista i professor de la UVic, Xavier Ginesta; per l’altra, Estelada 2014 tenia prevista la seva xerrada mensual La via del referèndum. Precedents internacionals, a càrrec d’Isabel Helena Martí, vicepresidenta de Sobirania i Justícia i impulsora de la conferència internacional Building a New State. Però davant la coincidència horària (només mitja hora de diferència), la proximitat dels dos actes (les sales d’actes de l’Orfeó i el Museu de la Garrotxa, respectivament) i la també convocatòria de la presentació del llibre de Lluís Busquets i Grabulosa sobre Xirinacs, va fer a les dues entitats arribar a un acord per fer conjuntament les dues activitats alhora a la sala d’actes del Museu de la Garrotxa. La resposta del públic assistent també va ser satisfactòria perquè varen poder gaudir de dues xerrades vinculades alhora. “És una pena que aquesta situació es repeteixi a Olot massa sovint i que no hi hagi manera de coordinar la celebració de xerrades de temàtica semblant”, va comentar el secretari d’Estelada 2014, Raül Massanella.

El llibre de Xavier Ginesta, La Catalunya del plebiscit, que duu el subtítol d’El futur està en joc: de l’Onze de Setembre al 25 de novembre (Curbet edicions, disponible a la llibreria Drac d’Olot), és una crònica dels tres mesos que van emmarcar l’Onze de Setembre del 2012 i les conseqüents eleccions al Parlament de Catalunya, un període socialment i políticament apassionant, uns mesos en què els catalans van fer protagonistes els seus anhels polítics, com feia decennis que no passava, i els van confrontar en un intens debat sobre quin ha de ser el destí del poble. L’obra és un testimoni d’aquest moment polític, un retrat dels esdeveniments viscuts a través de cròniques polítiques, anàlisis i articles d’autor que Ginesta ha escrit en publicacions com el Punt Avui o El Periódico de Catalunya. Periodista osonenc, l’autor és conegut a la nostra comarca pels seus articles al setmanari La Garrotxa al dia i les seves col·laboracions a Olot Televisió. La seva fina observació de la realitat ha despertat l’admiració de personalitats com la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell, o el periodista Ramon Miravitllas, que no han dubtat a escriure els dos pròlegs que introdueixen aquesta obra. La presentació de l’autor va anar a càrrec del periodista olotí Joan Manuel Robles, editor de Les Notícies d’Olot Televisió i amic de l’autor.

La conferència que va pronunciar Isabel H. Martí, La via del referèndum, volia aclarir dubtes sobre els conceptes de referèndum, consulta i plebiscit. Per tant, lligava perfectament amb l’obra de Xavier Ginesta, que considera les eleccions del passat 25 de novembre plebiscitàries perquè encaminen Catalunya cap a un nou estatus, el d’un estat lliure. Martí, després d’explicar els diferents tipus de referèndums i els seus perills (utilització des de règims no democràtics; només dues opcions, eliminant els matisos; ciutadania poc informada o manipulada per prescriptors o campanyes publicitàries; decisions preses amb quòrums poc representatius), va definir plebiscit segons el dret internacional com la “votació de la població d’un territori per a la modificació de fronteres interiors o exteriors d’un estat, o el canvi de sobirania d’un estat”, mentre que per a la Constitució espanyola serveix per aprovar un projecte de reforma constitucional; en canvi, el referèndum serveix per ratificar o no una llei, dins del primer any de la seva promulgació. “La diferència és que el plebiscit permet la creació de normes jurídiques de rang constitucional mentre que el referèndum és un mecanisme per la derogació de determinat tipus de lleis però no per la seva creació”, va aclarir Isabel Martí.

A partir d’aquí i d’explicar que Catalunya no disposa de llei electoral pròpia i, per tant, que cal utilitzar la llei espanyola, la qual cosa és un gran dèficit, però evita que sigui portada al Tribunal Constitucional i, per tant, anul.lada, Martí va explicar les cinc vies per fer una consulta, ordenades de millor a pitjor: primer, la consulta popular referendària (Llei 4/2010 del Parlament de   Catalunya); en segon lloc, la transferència o delegació de funcions de l’Estat d’acord amb l’article 150.2 CE; en tercer lloc, el referèndum convocat i regulat per l’Estat (article 92.1 CE) i Llei Orgànica 2/1980; en quart lloc, la reforma de la Constitució per incorporar-hi de forma explícita un referèndum d’àmbit autonòmic, i finalment, la llei de consultes populars no referendàries.

Pel que fa als precedents internacionals, va explicar els casos del Quebec, al Canadà, i el decret de claredat (2000), Montenegro i la Comissió de Venècia (2005), Kosovo i el dictament del Tribunal Internacional de l’Haia (2010) i Escòcia i l’acord d’Edimburg (2012-2014). Finalment, i pel que fa al referèndum de Catalunya, Isabel Martí va concloure que es tracta d’un procés polític no jurídic; que caldrà esgotar les vies per aconseguir la legitimitat interna i externa; que la societat civil i la manifestació de voluntat popular són un element molt important i que caldrà tenir en compte; que es produirà una recomposició de la classe política catalana; que és molt important la unitat estratègica de la classe política amb la societat civil, i que és molt important el reconeixement internacional a través de l’acció de la diplomàcia catalana, representada pel Diplocat.

Amb aquesta xerrada, Estelada 2014 donava per acabat aquest curs i aprofitava aquest últim esment per anunciar que l’últim quatrimestre d’aquest any tindrà com a convidat el secretari general del Diplocat, a més de Jaume Sobrequés, Héctor López Bofill i la Fundació Catalunya Estat. “Des de fa 9 anys, des d’Estelada 2014 hem portat fins a Olot les veus més acreditades per explicar la viabilitat de la independència de Catalunya, i el proper curs volem seguir fent-ho”, va sentenciar el president de l’entitat, Baltasar Navarro.

http://ihmarti.blogspot.com.es/2013/06/la-via-del-referendum-precedents.html

Isabel H. Martí i Xavier Ginesta (2)

Anuncis