Salvador Garcia-Ruiz explica la tasca del Col.lectiu Emma


La xerrada que mensualment prepara Estelada 2014 va tenir com a convidat aquest dissabte a Salvador Garcia-Ruiz, membre i impulsor del Col.lectiu Emma.

El ponent va explicar què era el Col.lectiu EmmaDSCF0322, un grup de catalans ubicats arreu del món que estan explicant quina és la realitat de Catalunya, tant social com econòmica i, sobretot, la relació actual amb Espanya. Aquesta xarxa de col.laboradors també es dedica al reconeixement de les notícies que apareixen a la premsa internacional que parlen sobre Catalunya i a desmentir-les, si cal, a partir de comunicats, trobades amb periodistes i actes informatius.

Salvador Garcia-Ruiz distingeix el que es deia de Catalunya abans de les consultes per la independència del 2009 amb el que es diu des d’aleshores. “La visió de Catalunya ha canviat”, afirma, “i sobretot a partir de la sentència de l’Estatut, que no es va entendre arreu del món”. Per això, en aquell moment, el Col.lectiu Emma va intensificar la seva acció pedagògica per explicar que Espanya és un estat amb dèficit democràtic.

El moment culminant d’aquest procés pedagògic arribà, però, amb la massiva manifestació de l’11 de Setembre del 2012 i la convocatòria d’eleccions amb el dret a decidir com a centre dels programes polítics. “Avui el món entén que els catalans vulguem votar, però qüestionaran que vulguem ser independents”, explica Salvador Garcia-Ruiz. I afegeix: “A fora es creu que Espanya ens oferirà un pacte, però els hem d’explicar que el pacte és impossible. I si hi és, cal dir que hi ha trampes.”

L’impulsor del Col.lectiu Emma va afegir que aquest element de pedagogia no només cal fer-lo fora, sinó que també cal fer-lo dins: “hem de construir un argumentari per quan anem a fora i puguem dir el mateix”, sobre qüestions com per què volem votar, que tenim dret a ser independents, per què ara, com ho farem, com ho finançarem, per què direm no al pacte-trampa d’Espanya…

Finalment, Garcia-Ruiz va explicar que calia una acció coordinada govern-societat civil perquè hi ha espais en què el govern no hi pot arribar, com ara l’acció diplomàtica, en què els catalans que són a l’estranger han de conformar el cos diplomàtic de Catalunya. Per altra banda, Catalunya ha d’aparèixer com un conflicte polític i democràtic, perquè tenim els drets democràtics retallats i el possible pacte que Espanya ens ofereixi no ens el creiem; en canvi, els que ens importa és com afecta als catalans. “Cal tenir clar que la independència només depèn del que vulguem els catalans, i d’això el món sí que n’opina”, va acabar.DSCF0324

L’acte també va ser de presentació del darrer llibre de Salvador Garcia-Ruiz, escrit conjuntament amb David Boronat, Catalunya last call. Propostes per tornar a enlairar el país (Viena Edicions), un llibre en què els seus autors fan propostes de caire econòmic per ajudar Catalunya a sortir de la crisi. El llibre es troba disponible a la llibreria Drac d’Olot.

La xerrada, que va ser seguida per més de trenta persones, va satisfer a tothom per la claredat i la contundència de les explicacions. La propera xerrada serà durant el mes de maig, potser el dia 25; el convidat és Antoni Abat Ninet, professor de la Universitat d’Stanford, que parlarà sobre la Catalunya independent en el si de la Unió Europea.

http://www.vienaeditorial.com/fitxers/CATALUNYA%20LAST%20CALL.pdf

http://www.vienaeditorial.com/fitxers/Tast%20last%20call.pdf

Anuncis