La recuperació del sobiranisme


Des de fa un temps, les enquestes i els articles dels politòlegs expliquen la recuperació del sentiment sobiranista. Segurament hi han contribuït les dues crides a la manifestació de la Plataforma pel Dret de Decidir i els atacs continus dels diversos governs espanyols del PP i del PSOE. A un nivell molt més proper, la nostra comarca també ha viscut en els últims anys una recuperació del sentiment independentista. A la recuperació dels Maulets i del Sindicat d’Estudiants cal afegir-hi l’aparició d’Estelada 2014. Des del seus orígens, aquestes entitats han treballat per ampliar la consciència nacional i sobiranista a la nostra comarca, a través de l’organització d’actes que han tingut força bona acollida. En aquest sentit, Estelada 2014 complirà aquest any quatre de la seva fundació i des d’aleshores gairebé cada mes ha portat fins a la Garrotxa les personalitats més destacables per les seves opinions nacionalistes i sobiranistes. Cal, en aquest sentit, destacar l’acte protagonitzat per Josep M. Terricabras i, sobretot, la tríada protagonista de Sobirania i Progrés, Joel Joan, Héctor López Bofill i Oriol Junqueras.

Les últimes iniciatives que coneixem són, però, diferents. En primer lloc, la botiga Nirmanda, del carrer dels Sastres d’Olot, ofereix tot allò que necessita un bon sobiranista per anar pel món. Des de samarretes i gorres fins a begudes catalanes i música de tot tipus de gènere en català. El seu encarregat, a més, també us informarà dels actes sobiranistes que es realitzin a la nostra comarca i hi podreu tenir una conversa d’allò més distesa i interessant sobre qualsevol aspecte relacionat amb la sobirania del nostre país.

L’altra iniciativa ha vingut de la mà de l’Ajuntament de Besalú. Es tracta dels Diàlegs sobiranistes, un cicle de conferències en format sopar-col.loqui, en què hi col.laboren alguns dels restaurants de més nomenada del municipi besaluenc. Entre els convidats destaca Alfons López Tena, magistrat del Tribunal Suprem, i Pilar Rahola, la megaperiodista.

Sens dubte, totes aquestes iniciatives, i d’altres que esperem que vagin sorgint, col.loquen la comarca en molt bona situació de cara als propers esdeveniments que han de passar en el nostre país (el nou finançament, el pronunciament del Tribunal Constitucional pels recursos a l’Estatut), però caldrà també veure si la població de la Garrotxa accepta de bon grat aquestes iniciatives i s’anima a participar-hi. Només d’aquesta manera aconseguirem que el nostre país avanci cap a un futur sense dependència, més lliure. Perquè el que sobretot ens cal a tots, inclosos els garrotxins, és un compromís clar amb la nostra identitat, un compromís personal amb el nostre país, un compromís en el qual no hi participin aquells que no hi volen pertànyer. Només d’aquesta manera podrem col.laborar a portar el nostre país cap a on vulguem. I el que volem és que sigui com Kosovo, com Txèquia i Eslovàquia, com Montenegro, com serà Escòcia… independent.

Anuncis