Ernest Benach i la política 2.0


El president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, va pronunciar dilluns una xerrada a Olot convidat per Estelada 2014. El títol de la xerrada, #República 2.0, convidava a parlar de com aconseguir els objectius republicans a partir de la utilització de les eines 2.0, és a dir, de les xarxes socials. Per a Benach, els principis del republicanisme són bàsicament dos: la llibertat i la virtut cívica. A partir d’aquests principis, les eines 2.0 conviden la ciutadania a implicar-se en la vida política del país, a partir de les xarxes socials vinculades a internet i de la pròpia evolució del republicanisme a partir de l’evolució de les eines TIC. Després d’un repàs històric de com líders polítics havien utilitzat els mitjans de comunicació per fer difusió del pensament polític, amb una referència a l’olotí Antoni Dot, polític i director de diaris, el president Benach va passar a esgrimir les raons per les quals les eines 2.0 han de col.laborar a crear una xarxa activa de ciutadans informats i participatius, i va citar com a exemple la convocatòries de les consultes populars sobre la independència, en què part del seu èxit es trobava en les xarxes socials. “L’energia de la societat civil compta amb una nova eina”, va afirmar, per afegir després: “les TIC transformaran en el futur més immediat el parlamentarisme i la democràcia participativa”. Ara bé, cal tenir presents, segons ell, cinc idees de prevenció: la visió estratègica que ens porta a la immediatesa d’aquest context, quan cal pensar a mig i llarg termini; la intel.ligència davant la desqualificació i l’insult, massa habitual a la xarxa; entendre les regles de les xarxes socials; el rigor i el grau d’exigència que cal imposar-nos; i teixir un projecte comú, sense divisions com fins ara, a partir d’establir vincles, espais de trobada, transversalitat cap a un objectiu comú.
Després de la seva xerrada, inspirada en el coneixement que el president Benach té personalment de les xarxes socials i en el seu llibre #Poltica 2.0, es va produir un torn de paraules i preguntes, en què els assistents, prop de la vuitantena, va expressar els temors cap a la veritable capacitat de participació de la ciutadania en un futur, quan de moment només és un accés a la informació. En aquest sentit, el president Benach va destacar que aquesta és l’assignatura pendent, ja que cal un canvi de mentalitat per passar de només la informació directa a la interacció entre partits i ciutadans. “Sóc a la xarxa perquè vull, sóc lliure de ser-hi, però no vull deixar que marquin el meu debat”, va acabar sentenciant.
L’acte, que va comptar també amb les paraules de benvinguda del president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona, es va acabar amb l’agraïment al president Benach per haver acceptat el convit d’Estelada 2014.

Anuncis