Vicenç Villatoro explica la Catalunya de després de l’Estatut.


Un moment de la xerrada de Vicenç Villatoro a Olot
El periodista i escriptor Vicenç Villatoro va explicar a Olot la seva visió sobre la Catalunya de després de l’Estatut. En una xerrada organitzada per Estelada 2014, Villatoro va explicar, a partir d’un discurs historicista, la situació política de Catalunya després de l’aprovació de l’Estatut i del seu pas pel Tribunal Constitucional. Sense voler pronunciar-se en aquest sentit, va descriure com la situació actual podria remontar-se perfectament al 1714, moment de confrontació entre dues concepcions de l’estat, la borbònica, d’estructura piramidal amb el rei al capdamunt com a únic poder, i l’austracista, d’estructura en xarxa, amb rei, però amb el poder repartir entre diverses administracions i, per tant, amb el seu reconeixement. Més a prop, el 1898, Espanya perd les seves colònies americanes i entra en una crisi profunda que la condueix a reforçar el seu sentiment de pertinença a una única nació. Enmig, un període de gran transformació econòmica, social i cultural de Catalunya, amb la revolució industrial, la Renaixença i el catalanisme, mentre la classe política i intel.lectual catalana reclama la recuperació del poder polític en una Espanya centralista. Villatoro va posar com a exemple d’aquest situació l’Oda a Espanya de Joan Maragall, poema amb el qual el poeta li reclama a Espanya que accepti la diferència de Catalunya i canviï de model econòmic o bé que ens n’acomiadem, amb el seu conegut “Adéu Espanya!”.
A partir d’aquí, i situant-se ja al segle XX, Villatoro va argumentar que les situacions s’han polaritzat; si, per una banda, el model borbònic s’ha acceptuat, amb les postures dels partits espanyols, sobretot del PP, però amb un PSOE que s’hi acosta, per l’altra, les postures separatistes, independentistes, també han augmentat els últims anys, mentre les propostes més centralistes, d’encaix amb Espanya, federalistes, d’estat de les autonomies, després de més de trenta anys d’estar-ho provant. Per tant, per a Villatoro, el futur està per decidir, però ara cal tenir en compte, i molt, la postura de la separació: “La novetat dels últims anys no és només l’ascens de l’independentisme, sinó el descens dels qui creuen que és possible una tercera via”.
Durant l’acte, el secretari de l’entitat, Raül Massanella, va recordar que Estelada 2014 forma part de Garrotxa Decideix i va demanar als assistents de participar-hi i col.laborar-hi. El proper acte d’Estelada 2014 serà el 13 de febrer, amb Aureli Argemí, secretari general del CIEMEN.

Anuncis